Akcija Offside: Transkripti razgovora potvrđuju dogovaranja rezultata i koeficijenata

Tekst: Z.J.
Foto: Mišo Lišanin / Cropix

TRANSKRIPTI telefonskih razgovora sudionika afere Offside potvrđuju navode iz istrage da su mnoge utakmice u Hrvatskoj namještane, a sudionici su na tome zarađivali znatne novčane iznose. Transkript razgovora između Admira Suljića i nekadašnjeg Dinamova trenera Vinka Šake potvrđuje namještanje kladioničarskih koeficijenata i dogovaranje oko postignutih golova. Istovremeno, nogometaši su se kladili na dogovorene utakmice te i na taj način postizali znatne novčane dobitke.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, transkripti pokazuju i kontakte s osobama u Irskoj, u kojima se spominju koeficijenti na utakmice iz hrvatskog prvenstva. Zabilježeni su razgovori s određenom osobom na području Singapura, gdje na kladionicama nema limita za uplate.

Podsjetimo, Hrvatsku potresa veliki skandal oko namještanja nogometnih utakmica. Iako su dosad uhićene samo "male ribe", kako se čini prema najavama Mladena Bajića i policije, uskoro se može očekivati još uhićenja. "Istraga je tek počela", rekao je novinarima ispred DORH-ove zgrade u Gajevoj ulici glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. No, na sva ostala pitanja Bajić je odgovarao univerzalnim "bez komentara" pa je javnost i dalje uskraćena za službene detalje vezane uz istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorske kazne i oduzimanje imovine?

Osim što ih čekaju zatvorske kazne, a Uskok će im oduzeti i stečenu imovinu, nogometaši koje proglase krivima vjerojatno više neće igrati nogomet. Sve osobe kojima se dokaže da su sudjelovale u namještanju više utakmica bit će kažnjene doživotnim izgonom iz nogometa. Lakša kazna moguća je tek ukoliko se pokaže da je nogometaš sudjelovao u namještanju samo jedne utakmice; u tom slučaju prijeti mu od šest mjeseci do dvije godine suspenzije.

Od 22 uhićenih, dva su slovenska državljanina, i to Admir Suljić te Dino Lalić koji su osumnjičeni da su zajedno s nekadašnjim Dinamovim trenerom Vinkom Šakom bili šefovi kladioničarske mafije. Uz njih osumnjičeni su nogometaši: Jasmin Agić, Miljenko Bošnjak, Saša Mus, Goran Jerković, Ante Pokrajčić, Darijo Šušak, Marijo Čižmek, Ivan Banović te Marko Guja, svi iz Croatia Sesveta, te Tomislav Zubak, zatim Miljenko Mumlek, Andrija Balajić i Zoran Ivančić iz Varteksa,  Danijel Mađarić, Marijo Darmopil, Nikola Melnjak, Neven Vuljanko, svi iz NK Međimurja, te Jakov Surać iz Zadra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara