Akcija u Kini: Sterilizacija svih osoba koje imaju više od jednog djeteta

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

LIJEČNICI na jugu Kine užurbanim tempom rade kako bi ispunili nalog vlade da se u sljedećim danima prisilno sterilizira 10.000 ljudi. Medicinsko osoblje u gradu Puningun na jugu Kine u okviru programa za nadzor populacije predviđa sterilizaciju oko 10.000 muškaraca i žena koji već imaju jedno dijete, upozorava Amnesty International.

Vlasti su za parove koji se budu protivili sterilizaciji predvidjeli oštre kazne. Kineski mediji prenose da su parovima koji ne pristaju na sterilizaciju uhićeni roditelji i ostala rodbina. U Puningunu je uhićeno više stotina ljudi. Amnesty International je prisilnu sterilizaciju nazvao "mučenjem". Kate Allen ravnateljica britanskoga Amnestyja je iskazala zgražanje postupcima na jugu Kine. "Strašno je da se vlasti koriste takvim metodama, a podaci o uhićenim članovima obitelji onih koji se protive sterilizaciji su alarmantni", rekla je Allen.

Kineska politika jednoga djeteta se počela provoditi 1979. godine s ciljem snižavanja stope nataliteta te smanjenjem gospodarskih i ekoloških problema u državi. Oženjeni parovi u kineskim gradovima smiju imati jedno dijete, a samo u slučajevima kad je prvo dijete djevojčica, dopušta se i drugo dijete. Prema podacima, od početka provođenja te politike do 2000. godine je spriječeno 250 milijuna poroda. Kineske vlasti politiku jednoga djeteta planiraju provoditi još 50 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara