"Ako dođe do pogoršanja odnosa Hrvatska gospodarski može više izgubiti od Srbije"

NAKON što je devedesetih sama pomisao na gospodarsko poslovanje sa Srbijom bila pravi tabu, dogurali smo do toga da je teško zamisliti hrvatsko gospodarstvo bez srpskog tržišta. Nakon što je Hrvatska danas priznala neovisnost Kosova postavlja se pitanje kako će se ta činjenica odraziti na našu trgovinsku bilancu. Mladen Vedriš, nekadašnji čelnik Hrvatske gospodarske komore a danas poslovni savjetnik, smatra kako će biti kratkoročnih posljedica ali da će se i relativno brzo sve vratiti u normalu.

"Emocije su sada čvrsto prisutne na srpskoj strani u vezi priznanja Kosova, pa će u jednom kratkom vremenu biti emocija, ali onda će nastupiti pragmatizam. Kosovo je do sada priznalo 30-ak zemalja, i to dosta respektabilnih, pa je i Hrvatska morala to učiniti. U gospodarstvu uvijek postoje dvostrani interesi, pa tako i između Hrvatske i Srbije, pa je i njima u interesu da imaju što bolje gospodarske odnose s nama."

Hrvatska je gospodarski ranjivija od Srbije

Da u kojem slučaju zbog priznanja Kosova dođe do težih poremećaja u gospodarskim odnosima Vedriš smatra da bi Hrvatska izgubila više od Srbije: " Hrvatska više izvozi u Srbiju nego uvozi iz nje, te je u tom pogledu ranjivija od Srbije. Zato se i čekalo ovoliko da se prizna Kosovo jer je to za nas osjetljivo pitanje. Danas u svijetu možete zamijeniti bilo kojeg partnera, ali logistički i iz niz drugih razloga Srbija nam je jako važan partner".

Slovenija je u prvoj polovici godine predsjedavajuća zemlja EU te iz tog razloga u ovim trenucima njihove tvrtke imaju popriličnih problema na području Srbije, pa su tako učestale dojave o bombama postavljenim u Mercatoru, a u jednom je čak došlo do eksplozije. Vedriš ne isključuje takve događaje i sa hrvatskim tvrtkama.

"Mislim da nije isključeno da bude i takvih ekscesnih situacija jer su osjećaji Srba najviše usmjereni na zemlje bivše Jugoslavije. Uvijek je lakše usmjeriti bijes na nekog tko vam je susjed nego na nekog tko je tamo daleko. Ali, ponavljam, to bi se sve trebalo ubrzo smiriti", poručuje Vedriš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki analitičari smatraju da je Hrvatska trebala još čekati pa Kosovo priznati kao 130. zemlja, kada to više ne bi imalo ovakvu težinu, no Vedriš se s tim ne slaže.

Treba misliti i na tržište na Kosovu

"To nije realno, jer ako je Slovenija, koja ima puno veće gospodarske interese u Srbiji od Hrvatske, priznala Kosovo, onda možemo i mu. U ovakvim slučajevima mora prevladati politički pragmatizam. Ne smijemo zaboraviti da će i Kosovo postati važno tržište i da smo još odugovlačili s priznavanjem, izgubili bi sadašnje odlične startne pozicije za tržište na Kosovu", upozorava Vedriš.

Hrvatska obrtnička komora je jučer odustala od nastupa na gospodarskim sajmovima u Beogradu i Novom Sadu koji se održavaju u svibnju. Mladen Vedriš smatra da je to dobra i trezvena odluka u ovom trenutku: "Uvijek imate agresivnu manjinu koja može sve pokvariti. Kao što znate, dvojica pijanaca mogu uništiti cijeli lokal, te trenutno ovo nije loša odluka".

Dario Markas
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara