"Ako EU ne uvjetuje izručenje Ratko Mladića, nitko neće"

AKO EU ne bude tražila Ratka Mladića kao uvjet za nastavak pregovora sa Srbijom, hoće li Ratko Mladić ikada završiti u Haagu, pitaju se izvori srpskog časopisa Blic bliski haškom sudu, nakon što je Dimitrij Rupel u intervjuu za "European Voice" izjavio da EU neće inzistirati na izručenju osumnjičenog ratnog zločinca.

Slovenski ministar vanjskih poslova Rupel je nakon zasjedanja ministara EU ocijenio da će po formiranju nove Vlade u Srbiji, EU najvjerojatnije nastaviti pregovore o zaključenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Neke teške uvjete bi trebalo odložiti za kraj pregovora, umjesto da se zahtijevaju sad, kada su pregovori tek počeli", rekao je Rupel i dodao da puna suradnja s Haagom ne podrazumijeva Mladića u okovima, prenosi B92.

Rupel je pozvao Srbiju na brzo formiranje Vlade, kako bi se nastavila njena "konstruktivna suradnja" sa međunarodnom zajednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice EU, međutim, nisu jedinstvene oko toga šta znači "konstruktivna suradnja", a neke od njih, na čelu sa Slovenijom, Italijom i Grčkom, zalažu se za popustljiviji odnos prema Srbiji. Procjena je većine ministara EU da politička situacija u Srbiji nije stabilna i da bi, uz problem Kosova, inzistiranje na Mladiću bio prevelik teret za novu Vladu, piše B92.

Izvori bliski haškom tribunalu, piše Blic, zbog ovakvih su najava izrazili sumnju da će najtraženiji ratni zločinac sa područja bivše Jugoslavije ikada biti priveden.

"To jeste svojevrsna trgovina, Kosovo umjesto Mladića", tvrdi izvor lista, te naglašava da je svima jasno kako Srbija ima velikih problema na unutarnjem planu.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara