NE GINE VAM SE ZA POLITIČARE? Evo kako izbjeći služenje vojske

NE GINE VAM SE ZA POLITIČARE? Evo kako izbjeći služenje vojske

Foto: Hina, Index

SPRDALI se s njim i nazivali ga ljetnim kampom ili pak novim omladinskim radnim akcijama, činjenica je da MORH za 2019. godinu priprema teren za uvođenje određene forme služenja obveznog vojnog roka. Sukladno tomu, proteklih dana objavili su javni poziv za uvođenje u vojnu evidenciju za sve momke koji su rođeni 1999. godine, odnosno koji ove godine postaju punoljetni.

Prijava u vojnu evidenciju zakonska je obaveza, a one koji se o nju ogluše, moguće je kazniti kaznom od tisuću do pet tisuća kuna, također po zakonu. Naime, zasad bi se samo dečki trebali prijaviti u skladu s prijavljenim prebivalištem i u terminima koje je odredilo Ministarstvo obrane. Ako su u istom spriječeni, i to bi trebali javiti.

Prigovor savjesti

Popis područnih odjela za poslove obrane, odnosno lokacija na kojima bi se trebali pojaviti i donijeti osobnu iskaznicu i domovnicu, nalazi se na sljedećem linku.

Iako iz Centra za mirovne studije upozoravaju kako je zabrinjavajuće da MORH upućuje pozive za uvođenje u vojnu evidenciju, a istovremeno još uvijek nije formirano Povjerenstvo za civilnu službu koje bi trebalo odlučivati o zahtjevima za civilnu službu, i iako se prigovor savjesti, formalno, može uložiti i tijekom novačenja (odnosno, tijekom samog postupka određivanja roda ili struke novaka), tijekom samog služenja vojnog roka ili tijekom obveze služena u pričuvnom sastavu, novacima nitko ne brani da to učine i već prilikom upisa u vojnu evidenciju, u lokalnim uredima za obranu.

To im, u konačnici, daje za pravo Ustav RH, točnije članak 47 koji svakom građaninu daje pravo pozvati na prigovor savjesti, a glasi ovako: "Vojna obveza i obrana Republike dužnost je svih za to sposobnih građana. Dopušten je prigovor savjesti onima koji radi svojih vjerskih ili moralnih nazora nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama."

Također, Zakon o civilnoj obrani lijepo kaže da je nadležni ured za obranu dužan novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima, tako da može na temelju prigovora savjesti podnijeti zahtjev za civilnu službu.

Pripremite izjavu

IZJAVA O PRIGOVORU SAVJESTI by Index.hr on Scribd

Pa onda…    

Za potrebe takvog izjašnjavanja, potencijalni novaci trebali bi pripremiti izjavu sljedećeg sadržaja:
"Ja_________________, s prebivalištem u _______________, OIB __________, temeljem čl. 47 Ustava RH, ovim putem ulažem prigovor savjesti zbog svojih vjerskih i/ili moralnih uvjerenja te nisam pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. U slučaju aktivacije vojnog roka, tražim da me se uputi na civilnu službu." (izjavu možete isprintati i ispuniti)

Pritom bi momak koji ne želi služiti vojsku, morao odlučiti hoće li u izjavu upisati da je takav njegov čin motiviran više vjerskim ili moralnim uvjerenjima (ne u izjavi ostaviti ovo i/ili, nego odlučiti što mu je veći teret za savjest). Nije nužno pisati traktate i detaljno obrazlagati svoje vjerske ili moralne razloge jer naprosto ne postoji institut koji će procjenjivati jesu li oni opravdani ili ne.

Bilo bi dobro ispoštivati formu pa u zaglavlju navesti kome se obraćaju, odnosno: Ministarstvo obrane, Područni odjel za poslove obrane taj i taj, izjavu završiti potpisom i datumom, vlastoručno je potpisati, a onda zatražiti potvrdu da je ista i zaprimljena.

Međutim, o takvim zahtjevima trebalo bi odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu koje još uvijek nemamo.

Doduše, i samo civilno služenje vojnog roka obaveza je koja se odvija po svojim pravilima i koju je dugoročno moguće izbjeći samo ako se novak proglasi nesposobnim za služenje. Još uvijek je važeći Zakon o civilnoj službi iz 2003., a u njemu su jasno definirani prava i obveze svakog novaka.

Inače, prije nego što je 2006. godine zamrznuto obvezno služenje vojnog roka, 54 posto mladića odbijalo ga je služiti ulaganjem prigovora savjesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara