Ako potraje suša, uvest će se redukcije struje

AKO VEĆE količine kiše ne padu u slijedeći mjesec dana, osim redukcije vode, očekuju nas i redukcije struje. Za sada je poznato da kiše neće biti do kraja kolovoza.

U Hrvatskoj elektroprivredi pripremljen je plan za redukcije struje ako suša potraje još 30 do 45 dana.

Redukcije struje, kako doznaje "Jutarnji list", će se ravnomjerno rasporediti na sve potrošače u 21 distribucijskom području. HEP-a.Pretpostavka je da redukcije struje dnevno neće biti duže od tri sata. O rasporedu i trajanju redukcija građani će biti obaviješteni preko medija.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović vjeruje da do redukcija neće doći ako u slijedeća dva mjeseca padne dosta oborina. Objašnjava da se manjak struje proizveden u hidroelektranama nadoknađuje proizvodnjom iz znatno skupljih termoelektrana, a što je povećalo troškove za više od 300 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih dana oko 70 posto potreba za strujom podmiruje se iz termoelektrana, 10 do 15 posto iz hidroelektrana, dok se 15 do 20 posto uvozi.

Budući da je sušom zahvaćen veći dio Europe uvoz električne energije je otežan, a cijene su vrlo visoke zbog nedostatka prijenosnih kapaciteta.

Koliko sada meterolozi mogu vidjeti, kiše u slijedećih deset dana neće biri. Slijedeći tjedan na Jadranu će biti sunčano, dok se kontinentalnom dijelu zemlje mogući povremeni kratkotrajni pljuskovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara