Aktivisti "Radničke borbe" zasuli saborske zastupnike letcima: "Dolje s političkom elitom!"

Tekst: I.M.
Foto: Damjan Tadić/Cropix

AKTIVISTI organizacije "Radnička borba" su tijekom današnje sjednice Sabora sa galerije na saborske zastupnike bacili dvije stotine letaka sa sadržajem koji osuđuje ekonomsku i socijalnu politiku koju vladajuća "politička elita" trenutno provodi.

U lecima naslovljenima sa "Dolje s političkom elitom!" navodi se sljedeće: "Politika koju ste vi, pripadnici parlamentarnih stranaka, provodili i više ili manje aktivno podupirali (čak i onda kada su neki od vas glumili oporbu) bila je otvoreno vođena u interesu krupnog kapitala i na štetu svih radnika, studenata, nezaposlenih i umirovljenika. Sve dosadašnje vlade i njihovi saveznici provodili su samo one mjere koje su počivale na slijepom slijeđenju neoliberalne makroekonomske politike bez ikakve racionalne strategije razvoja uz divlju kriminalnu privatizaciju i rasprodaju svih resursa od općedruštvenog interesa - bankarstva, industrije, telekomunikacija, energetike i brodogradnje; na poslušnom slijeđenju zapovijedi krupnog svjetskog kapitala, te stihijskoj privredi koja dovodi do potpunog propadanja proizvodnje. U tome nema razlike između postojećih parlamentarnih stranaka. Vi ste uslijed toga direktno krivi za uništavanje na tisuće radnih mjesta i na tisuće života. To vam se neće zaboraviti". 

"Zadnji zločinački potezi - pripremanje konačne likvidacije brodogradnje, uvođenje Kriznog poreza, protu-radnički Zakon o radu, potpuno ignoriranje studentskih zahtjeva za besplatnim školstvom, postavljanje glasnogovornika kapitalista i predsjednika njihove udruge na mjesto ministra gospodarstva - samo su nastavak vašeg služenja vladajućoj klasi putem kojega se sva težina recesije nastoji riješiti dodatnim opterećivanjem siromašnih i potlačenih, te osiguravanjem stjecanja dodatnog profita. Nećemo dopustiti da uništite i rasprodate brodogradilišta, stvorite zdravstvo i školstvo namijenjeno samo bogatima, te dodatno otežate ionako teško podnošljive radne i životne uvjete, kao i uvjete studiranja!", dodaje se.

"Postepeno, ali sigurno, svjedočimo stvaranju i organiziranju radničkog i studentskog otpora. Uskoro će se pred vašim zbunjenim zastupničkim očima blokiranim fakultetima pridružiti blokirane tvornice, ali i blokirane ceste i ulice. Jednako kao studenti i radnici će postepeno organizirati svoje vlastite plenume u tvornicama. Jednako kao što Sabor služi interesima kapitala, radnički i studentski organi će direktno služiti interesima samoga naroda. Oni će postati realna politička i društvena snaga koja će se sukobiti sa vašom. Tada vam neće pomoći ni zaštitne ograde, niti sva policija ovoga svijeta postavljena na Markov trg. Vašu vlast kapitala zamijenit će radnička vlast!", navodi se u lecima kojima su aktivisti zasuli zastupnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara