Aktivisti SEENN-a za zaustavljanje Družba Adrie

Aktivisti udruga za zaštitu okoliša iz jugoistočne dogovorili su se danas u Rijeci da će svim vladama zemalja jugoistočne Europe poslati apel protiv ostvarenja projekta Družba Adria.

Aktivisti koordinacije regionalne mreže udruga za zaštitu okoliša South East European Enviromental NGOs Network (SEEN) koji se bave utjecajem energetskog sektora na okoliš održali su u Rijeci dvodnevni sastanak, koji je priredila udruga Zelena akcija.

U radu skupa sudjelovalo je 25 aktivista za zaštitu okoliša iz 14 udruga i 9 zemalja - Rumunjske, Bugarske, Albanije, Češke, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Apel za zaustavljanje projekta Družba Adria kojim bi se ruska nafta naftovodom dopremala u naftni terminal u Omišlju i ukrcavala na tankere SEEN će, osim vladama zemalja jugoistočne Europe, poslati Europskoj uniji i europskim nevladinim udrugama za zaštitu okoliša, kazao je nakon sastanka Toni Vidan iz Zelene akcije.

Na sastanku je dogovoreno nekoliko konkretnih inicijativa. Članovi SEEN-a smatraju da je potrebno zaustaviti gradnju velikih hidroelektrana u regiji. Takve hidroelektrane narušavaju ekološku ravnotežu, a prihodi koje ostvaruju manji su od onih koji se mogu ostvariti eko-turizmom, ustvrdio je Vidan.

SEEN zahtijeva višu razinu zaštite okoliša u energetskom sektoru, te dugoročno zatvaranje svih nuklearnih elektrana.

U toj organizaciji mišljenja su da u zemljama jugoistočne Europe ima dovoljno obnovljivih izvora energije i stručnjaka sa znanjima potrebnima za njihovo iskorištavanje.

Stoga će od Vlada jugoistočne Europe tražiti da potaknu i donesu bolje programe za korištenje obnovljivih izvora energije.

Po riječima Vidana, apel protiv Družbe Adrie bit će upućen nakon što ga potpišu i predstavnici drugih udruga koji nisu bili nazočni na sastanku u Rijeci, a podržavaju donesene zaključke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara