Aladrović mijenjao statut Zavoda za mirovinsko osiguranje da uhljebi prijatelje?

Aladrović mijenjao statut Zavoda za mirovinsko osiguranje da uhljebi prijatelje?
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NOVI ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović krajem prošle i početkom ove godine je, dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, mijenjao Statut te institucije.

Kako doznaje Telegram, to mu je bio najvažniji posao.

Mijenjao Statut da uhljebi prijatelje?

Njihovi izvori tvrde i da je Aladrović, pod izgovorom da Statut mijenja kako bi centralizirao posao u Središnjoj službi, zapravo tražio način na koji može uhljebiti svoje prijatelje na dobro plaćena mjesta u HZMO-u. 

Naime, broj zaposlenih u HZMO-u se u samo godinu dana povećao za sedamdesetak osoba, a Aladrovićeve izmjene Statuta su otvorile prostor za nova zapošljavanja.

Telegram javlja kako je izmjene i dopune Statuta 19. ožujka ove godine prihvatilo Upravno vijeće. 

Na čelu Vijeća je bila Melita Čičak, inače pomoćnica ministra u Ministarstvu na čije je čelo sada došao Aladrović. 

30. svibnja je vlada donijela odluku o potvrđivanju tih izmjena i dopuna statuta HZMO-a i objavila to u Narodnim novinama. 

Statut ipak još nije objavljen

No iako su od tada prošla dva mjeseca, sam Statut nije objavljen u Narodnim novinama. 

Telegramu su iz HZMO-a potvrdili da Statut i dalje nije objavljen u narodnim novinama. 

Podsjetimo, da bi Statut postao važeći, mora biti objavljen u Narodnim novinama u izmijenjenoj i dopunjenoj verziji koju je izglasalo vijeće, a potom potvrdila vlada. 

HZMO na pitanje zašto Statut još nije objavljen odgovara da nije propisan rok za dostavu akata na objavu, a rok nije propisan ni internim aktima HZMO-a.

Na upit zašto se s objavom čeka preko dva mjeseca, odgovaraju kako su izmjene i dopune Statuta HZMO-a zbog proceduralnih razloga upućene na objavu tijekom srpnja, a objava se očekuje u najkraćem mogućem roku.

HZMO nije precizirao kada je Statut poslan na objavu.

Zašto se to sve događa?

HZMO pak dodaje kako su izmjene i dopune Statuta HZMO-a objavljene na njihovim internetskim stranicama te kako je taj materijal dostupan svima koji su zainteresirani za njega. 

Izvori Telegrama tvrde da je moguće kako Statut nije objavljen u Narodnim novinama jer se, dok je Aladrović još bio ravnatelj, pokušavalo napraviti još jednu izmjenu.

Tom izmjenom se, navodno, trebalo dovesti desetak novih ljudi u Ured za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor.

U HZMO-u taj ured zovu policijski ured. Izvori kažu da je taj ured Aladrović htio ojačati.

Pokušavao doznati odakle cure informacije

U HZMO-u je tjednima trajala istraga o tome otkud je u medije procurila informacija da je Ante Ramljak, bivši povjerenik za Agrokor, još 20 dana nakon što je postao povjerenik bio prijavljen i u bivšoj tvrtki. 

Tada je Aladrović odobrio istragu 400 zaposlenika kako bi se otkrilo tko je otkrio tu informaciju.

Nacional je ovog tjedna objavio i kako je Aladrović bio opsjednut istragama. Tvrde i da je angažirao Franju Vargu da dozna tko iz HZMO-a medijima i USKOK-u dostavlja podatke o njihovom poslovanju. 

To su za Telegram prokomentirali i izvori iz HZMO-a.

"Josip Aladrović svim je silama pokušavao saznati odakle iz HZMO-a odlaze prijave u USKOK i informacije medijima, a veliku pomoć u tome imao je upravo u Uredu za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor, kojeg je dodatno želio kadrovski ojačati. Upravo je taj Ured službenim automobilom HZMO-a vozio radnike na ispitivanje u USKOK, ali je prije toga svakome rečeno što treba ispričati i kako se ponašati. Postojale su snimke nadzornih kamera sa zgrade HZMO-a i okolnih zgrada gdje se vidi tko je zaposlenike vozio u USKOK. DORH je o tome obaviješten, ali je obaviješten i tko je prevozio zaposlenike i prije davanja iskaza u USKOK-u i instruirao ih", otkriva izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara