Alarmantna studija: Ovim lokacijama u Hrvatskoj do kraja stoljeća prijeti potop

Alarmantna studija: Ovim lokacijama u Hrvatskoj do kraja stoljeća prijeti potop
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

VENECIJA, bazilika u Akvileji, Tir ili Efez, mjesta na Mediteranu s popisa svjetske baštine, ugrožena su rastom razine mora, navodi se u studiji objavljenoj u utorak u Nature communications.

Studija koju su izradili znanstvenici sa Sveučilišta Kiel u Njemačkoj i Southampton u Engleskoj, sadrži indeks kulturnog blaga po stupnju ugroženosti zbog klimatskih promjena koje im prijete do kraja stoljeća.

Prema tom indeksu Venecija i njezina laguna, zatim renesansni grad Ferrara, renesansni gradić i bazilika patrijarha Poponea u Akvileji u Italiji na vrhu su popisa.

Smještena su na mjestima gdje je osobito velika prijetnja rasta razine Jadranskog mora, navodi se u priopćenju Sveučilišta Southampton.

Venecija tone u lagunu 10 centimetara svakog stoljeća zbog rasta razine mora, "što je posljedica progresije delte i slijeganja sedimenata", upozorio je UNESCO (UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu).

37 mjesta prijeti potapanje

U 20. stoljeću Venecija je izgubila dodatnih 10 do 13 centimetara zbog industrije koja je iskorištavala podzemne vode. 

Arheološki ostaci grada Tira u Libanonu, cjelokupno arheološko nalazište Tarragone u Španjolskoj kao i Efeza u Turskoj najugroženiji su zbog erozije obale. 

Prema toj studiji potapanje prijeti 37 mjesta na Sredozemlju, a erozija 42.

Do kraja stoljeća, navodi se dalje u studiji, samo dva mjesta na Sredozemlju, a to su Medina u Tunisu i arheološki kompleks Ksant Letoon u Turskoj, izbjeći će prijetnji potapanja ili erozije. 

Šest lokacija u Hrvatskoj

Pred tim mjestima uvrštenima na UNESCO-ov popis svjetske baštine "brojni su izazovi" kako bi se ona prilagodila učincima rasta razine mora, ističe Sally Brown sa Sveučilišta Southampton.

U studiji se ističe da, osim nekih vrlo rijetkih iznimaka, ti spomenici svjetske kulturne baštine ne mogu biti izmješteni. 

Na popisu je i šest lokacija u Hrvatskoj: Katedrala svetog Jakova u Šibeniku, povijesna jezgra Dubrovnika, povijesna jezgra Splita s Dioklecijanovom palačom, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Starigradsko polje na Hvaru i Trogir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara