Albanci i Srbi prepucavaju se oko carina, oglasio se šef UN-ove misije na Kosovu

Albanci i Srbi prepucavaju se oko carina, oglasio se šef UN-ove misije na Kosovu
Foto: EPA

ŠEF Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin ocijenio je da su carinske pristojbe Kosova na robu iz Srbije i BiH "jasna povreda sporazuma CEFTA" te je poručio kosovskim vlastima da ih "povuku".

Šef UN-ove misije je zabrinut

"Pratim s ozbiljnom zabrinutošću nedavne događaje, koji su danas kulminirali deklariranim izjavama ostavki gradonačelnika četiri sjeverne općine", na Kosovu, naveo je Tanin u priopćenju.

Vođe svih strana pozvao je da "pokažu veću suzdržanost i izbjegnu dalju provokaciju, koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije", navedeno je u priopćenju šefa UNMIK-a.

Prištini je povlačenje spornih carinskih pristojbi sugerirala i američka administracija, a tu je poruku State Department objavio u priopćenju nakon susreta kosovskog predsjednika Hashima Thacija i američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Washingtonu.

Srbija zaprijetila da će tužiti Albance Haagu

Vlada Srbije zaprijetila je u utorak navečer tužbom Stalnom arbitražnom sudu u Den Haagu (PCA) ako CEFTA u okviru svojih regulatornih tijela u roku od 90 dana ne riješi problem spornih taksi koje je Priština uvela za robu iz Srbije i BiH, a svoj zahtjev uputila je Misiji UN na Kosovu, koja je u  ime kosovskih vlasti potpisnik sporazuma za teriotirij Kosova, te glavnom tajniku UN Antoniu Guteresu.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je da carinske pristojbe neće biti ukinute bez snažnog međunarodnog pritiska na Prištinu pa Dačić očekuje brzu reakciju Odbora CEFTA-e na zahtjev srbijanske vlade.

Pobuna Srba na Kosovu

U znak prosvjeda zbog jednostranih carinskih mjera Prištine, predsjednici četiriju općina većinski naseljenih Srbima na sjeveru Kosova podnijeli su danas ostavke i time praktički izišli iz sustavnog ustroja lokalne uprave na Kosovu.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić priopćio je da poslije ostavki, "administracija lokalne samouprave prištinskog sustava na sjeveru više ne postoji". “Na sve odluke Prištine međunarodna zajednica danas šuti… Administracija više ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojima se onemogućava normalan život srpskom narodu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Rakić.

Srbi su na Kosovu u utorka održali jednosatne mirne prosvjede upozoravajući da im je Priština, kršenjem međunarodnih sporazuma, ali i vlastitih pravnih akata, ugrozila temeljna ljudska, ekonomska, materijalna i socijalna prava. Najavili su nove prosvjede sve doukidanja spornih pristojba.

Savjetnik kosovskog premijera: Prije će pasti vlada nego što ćemo povući carine

Avni Arifi, savjetnik kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, rekao je da će "prije pasti vlada" Kosova nego što će biti ukinute pristojbe na robu iz Srbije, objavili su prištinski mediji.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli ostavke četvorice  sjevernokosovskih gradonačelnika ocijenio je "ishitrenim potezom" koji šteti građanima tih općina, ali i utječe na odnose između zajednica na Kosovu.

Predsjednik oporbenog Demokratskog saveza Kosova (DPK) Isa Mustafa ocijenio je da su ostavke gradonačelnika i ‘rezolucija o prekidu komunikacije sa Prištinom’ jasan signal u kojem pravcu ide zemlja. 

Kosovski dužnosnici "trebaju se brinuti o ustavnom poretku zemlje, dok ne bude prekasno“, rekao je Mustafa i poručio da se država "ne održava i ne vodi folklorom" te bi se zato "trebali sastati vlada i Skupština Kosova”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara