"Albanska mafija je jedina prava mafija na Balkanu"

"U PROTEKLIH 15 godina Balkanski je poluotok punio novinske stupce većinom iz najgorih razloga. Ratovi, sukobi i embargo idu ruku pod ruku sa događanjima na Balkanu.", piše Serbianna.com.

Ioannis Michaletos u svom članku se dotaknuo poznate "Balkanske rute" narkoticima, koja prolazi preko juga Bugarske, Makedoniju, Albaniju, te dalje u Italiju, ili pak preko Bosne i Hrvatske u Austriju.

"Najveća prijetnja današnjici na Balkanu je postojanje dobro organiziranih kriminalnih skupina, koje su integralni dio svjetskog kriminalnog miljea, koji većinski kontrolira trgovinu narkoticima u Europi. To je mreža korumpiranih službenika i ratnih profitera koji osiguravaju da se heroin proizveden u Afganistanu lagano transportira europskim ovisnicima."

Prema Michaletosu, dvije etničke skupine sa najvećim brojem članova organiziranih kriminalnih skupina su albanska mafija i turski kriminalni milje. Nakon sloma komunističke vlasti u Albaniji, različite bande su preuzele najprofitabilniju granu trgovine - trgovinu drogom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći francuski kriminalist Xavier Raufer smatra kako su Albanci "jedina prava mafija na Balkanu". Zahvaljujući svojstvenoj socijalnoj strukturi društva, prema Rauferu su se "transformirali u epicentar velike međunarodne mreže kriminala".

Osim trgovine drogom, kao najveći problemi u Albaniji, navode se trgovina ženama, prostitucija te lažne kompanije koje služe za pranje ilegalnog novca. Sagledano sa aspekata različitih grana kriminala, uočava se činjenica kako su sve grane međusobno isprepletene i dobro povezane.

"Albancima ne bi bilo moguće distribuirati narkotike, najvećim dijelom heroin i marihuanu, da tu nemaju važnog "partnera" - Tursku, koja je strateški pozicionirana između Istoka i Zapada. Zato bi jedan od prioriteta EU trebali biti zajednički napori da se "Balkanska ruta" zatvori, što bi bio realni napredak protiv terorizma na međunarodnoj razini." - piše Serbianna.com.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara