Algama protiv AIDS-a

GEL SA sastojkom algi koje rastu na brazilskim obalama mogle bi biti ključ u prevenciji širenja side, barem prema prvim testovima njihove učinkovitosti, koji su pokazali da sprečavaju prijenos AIDS-a u 95%, objavio je BBC.

Brazilski su znanstvenici uz pomoć algi proizveli gel koji primjenom kod žena pomaže u prevenciji, što je velik korak u sprečavanju širenja te smrtonosne bolesti pogotovo u katoličkim zemljama Afrike, gdje vjera zabranjuje uporabu kondoma.

Gel bi mogao biti u prodaji za sedam godina, do kada se znanstvenici nadaju da će pospješiti njegovu stvarnu učinkovitost u borbi protiv mikroba i virusa na barem 50 do 60 posto.

Primjena algi u kontracepcijskim sredstvima namijenjenim ženama trebala bi se proširiti i na proizvode poput kontracepcijskih prstenova, krema i spužvi.

Vodeći borci protiv širenja AIDS-a u svijetu , među kojima je i milijarder Bill Gates, tvrdili su da bi se ta bolest mogla lakše zaustaviti kada bi postojao način da se žene brinu za zaštitu, a ne samo muškarci o kojima ovisi hoće li se odlučiti za uporabu prezervativa prilikom spolnog odnosa.

Brazilski imunolog Luiz Castello Branco najavio je da u veljači počinje nova serija testiranja gela na miševima i na živim stanicama cerviksa, dok će testiranje na ljudima započeti slijedeće godine.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara