Alliot-Marie: Europa napreduje unatoč "pismu osmorice"

FRANCUSKA ministrica obrane Michele Alliot-Marie ustvrdila je  u Tunisu da ´Europa obrane napreduje na konkretan način´, iako se čini da postoje razlike zbog ´pisma osmorice´.

Ministrica je, za jednodnevnog posjeta Tunisu, podsjetila da je uveden euro i da napreduje europska obrana.

´Za nekoliko tjedna vodit ćemo prvu operaciju Europske unije u Makedoniji gdje ćemo zamijeniti NATO a predviđeno je da zamijenimo i snage u BiH, iako zemlje, potpisnice pisma, nisu oduševljene´, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Alliot-Marie je ocijenila da je proameričko pismo koje su prošlog tjedna potpisali čelnici osam europskih zemalja - Velike Britanije, Italije, Španjolske, Portugala, Danske, Češke, Poljske i Mađarske, izrazivši solidarnost sa Sjedinjenim Državama u vezi s iračkom krizom, motivirano ´strahovima´ od francusko-njemačkog sastanka.

Na proslavi 40. obljetnice Elizejskog sporazuma, kojim je bio otvoren put u Europu, ponovili smo da ´kad su Francuska i Njemačka odlučne voditi Europu naprijed, tada ona i napereduje, a kada se Francuska i Njemačka svađaju, Europa ne napreduje´.

Ministrica je zaključila da su ´neki osjetili malo isključenima i vjerojatno poželjeli biti ...elementi bitni za napredak Europe´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara