Al-Qaida počela djelovati i u Pojasu Gaze?

MASKIRANI militanti koji tvrde da su iz al-Qaide raznijeli su al-Waha odmaralište u Pojasu Gaze za koje su mislili da je u vlasništvu Fatahovog moćnika Mohammeda Dalahana, kojeg Hamas već dugo optužuje da je bio iza pokušaja atentata na palestinskog premijera Ishmaila Haniyeha.

"Uništili su dvoranu za vjenčanje i konferencijsku dvoranu postavivši u njih nekoliko velikih bombi. Postavili su nekoliko bombi i u neke od soba, uništivši tako južno krilo odmarališta", rekao je menadžer odmarališta Bashir Thari.

Thari je rekao da je u napadu sudjelovalo oko 40 militanata, koji su oteli troje čuvara odmarališta, ali su ih poslije pustili.

Oteti čuvari rekli su da su ih militanti pitali pripada li odmaralište Dalahanu, na što su ovi odgovorili da ne pripada njemu, nego jednom palestinskom poslovnom čovjeku. "Mi smo Al-Qaida, stigli smo u Gazu i uništit ćemo svaki komad nekretnine koji pripada Dalahanu, a onda ćemo ubiti njega", rekli su militanti i nastavili s "pohodom".

Na svu sreću, odmaralište je bilo prazno.

Ovo se poklapa s nedavnim izvješćem izraelskih obavještajnih službi, koje su rekle da imaju informaciju da je Al-Qaida poslala svoje militante diljem područja palestinske samouprave, u Libanon, Egipat i Siriju. Samo, po tadašnjim podacima, u Pojasu Gaze se smatralo da nema više od 10-ak Al-Qaidinih militanata, dok ovaj napad pokazuje da su te brojke veće.

Palestinske vlasti (i Hamasove i Fatahove) još uvijek demantiraju da je al-Qaida prisutna na njihovim područjima, ali budući napadi će vrlo vjerojatno pokazati da je vodeća svjetska teroristička organizacija stigla na njihov teritorij.

Al-Qaidini borci zasad igraju na ruku Hamasu, koji je s Fatahom upleten u dugotrajni unutarnji sukob koji je dosad odnio oko 40 života i koji će vrlo vjerojatno uskoro prerasti u pravi građanski rat.

"Pregovori" o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva ne donose nikakve rezultate, što daje naslutiti da su ti isti "pregovori" samo kupovanje vremena dok si protivnici ne ojačaju snage i započnu novo krvoproliće.

U međuvremenu, po nedavno provedenoj anketi, više od 60% stanovnika Pojasa Gaze i Zapadne obale smatra da se sigurnosna situacija tamo pogoršala otkad je Hamas došao na vlast prije godinu dana.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara