Al-Qaida prebacuje oružje iz BiH u Hrvatsku?

PRIPADNICI i simpatizeri al-Qaide i vehabija iz BiH posljednjih mjeseci prebacuju veće količine oružja i eksploziva u Hrvatsku, stoji u informaciji obavještajnih agencija u BIH do koje su došle bosanske Nezavisne novine. Informator Nezavisnih tvrdi da se naoružanje, mine i eksploziv prebacuju u mjesta na području Hrvatske, u kojem živi većinsko muslimansko stanovništvo kod kojega se planira skrivanje naoružanja

"Trenutno dostupna saznanja ukazuju da se ilegalno ubacivanje naoružanja i eksploziva vrši iz nekoliko pravaca u Zagreb, Karlovac, Gunju i Split. Prema određenim informacijama, jedan ilegalni kanal za ubacivanje naoružanja ide preko Posavine, a drži ga Vladimir Popilovski, koji je iz perioda rata blizak s mudžahedinima i pripadnicima odreda "El Mudžahid". Kao njegov nalogodavac iza njega stoji Šemsudin Mehmedović", kazao je obavještajac koji je izvor "Nezavisnih novina".

Kad Hrvatska uđe u EU preko otvorenih granica bi oružje distribuirali po Europi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj obavještajnoj informaciji "Nezavisnih" stoji kako ovi radikalni islamisti koriste trenutnu političku situaciju i zaokupljenost vlasti BiH aktualnim reformama, da iz BiH na teritorij Hrvatske prebace veću količinu naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. Također, u toj informaciji se tvrdi kako nalogodavci ovih terorističkih organizacija računaju na to da će Hrvatska u bliskoj budućnosti biti primljena EU, kada će moći iskoristiti otvorenost granica prema EU da naoružanje, mine i eksploziv distribuiraju širom Europe radi izvršavanja terorističkih zadataka.

Šemsudin Mehmedović koji je spomenut kao nalogodavac trenutno obavlja funkciju zamjenika predsjedavajućeg kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu u parlamentu BiH i član je delegacije BiH pri OESS-u. Prije nekoliko godina bio je optužen za nezakonitu podjela oružja u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra, ali ga je sud oslobodio. Za vrijeme rata Mehmedović je mudžahedinima, pišu Nezavisne novine, potpisivao vjenčane listove, omogućavajući ima da tako steknu državljanstva BiH. Mehmedović novinarima Nezavisnih nije odgovarao na telefonske pozive kako bi komentirao ove navode.

D.M.
Foto: AFP (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara