Al-Qaida: Protuizraelske napade izvele islamske skupine

U PRIOPĆENJU koje se pripisuje Al-Qaidi, objavljenom na internet stranicama, kaže se da su dva prošlotjedna napada na hotel u kojemu su se nalazili uglavnom Izraelci i na zrakoplov s izraelskim putnicima koji je nadlijetao Keniju, izveli pripadnici islamskih skupina.

´Borci Al-Qaide vraćaju se na isto mjesto na kojemu je križarska židovska koalicija napadnuta prije četiri godine´, kaže se u priopćenju, pri čemu se aludira na napade na američka veleposlasntva u Nairobiju i Dar es Salaamu 1998. Autentičnost tog priopćenja još nije potvrđena.

Neimenovani američki dužnosnik u ponedjeljak je izjavio kako su rakete zemlja-zrak ispaljene na izraelski zrakoplov koji je letio iznad Kenije, vjerojatno lansirane s mjesta s kojeg je napadnut američki zrakoplov u Saudijskoj Arabiji i također se pripisuje Al-Qaidi.

On tvrdi da su Amerikanci uvjereni kako iza napada u Mombasi na hotel koji su posjećivali uglavnom izraelski turisti stoji upravo Al-Qaida.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelci smatraju da Kenija ne raspolaže ni tehologijom ni stručnjacima koji bi bili u stanju provesti istragu o dvostrukom protuizraelskom napadu izvedenom 28. listopada, izjavio je glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona Raanan Gissin.

´Ne bismo se željeli zavaditi ni sa kime, posebno ne s Kenijcima s kojima nemamo nikakvih problema i koji nam uvijek nude svoje gostoprimstvo, no ovdje je važno što prije otkriti što se uistinu dogodilo´, rekao je.

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz u ponedjeljak je izjavio kako vjeruje da su pripadnici Al-Qaide osim spomenutog napada bezuspješno pokušali izvesti još nekoliko napada na izraelskom teritoriju, ne preciziravši o kojim se točno napadima radi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara