Alternativni natječaj za spomenik Tuđmanu: "Neka se njime obilježi mračno razdoblje naše povijesti"

Alternativni natječaj za spomenik Tuđmanu: "Neka se njime obilježi mračno razdoblje naše povijesti"

Foto: yihr.hr

NAKON što je Grad Zagreb raspisao natječaj za umjetničko rješenje spomenika Franji Tuđmanu na trgu koji nosi njegovo ime, Inicijativa mladih za ljudska prava reagirala je objavom alternativnog natječaja s istim ciljem.

Iz inicijative poručuju kako natječajem žele obilježiti "sjećanje na neke od najmračnijih razdoblja u moderne hrvatske prošlosti".

"Spomenik svojim simboličkim određenjem može uzeti u obzir da je mandat Franje Tuđmana kao predsjednika Republike Hrvatske od 1990. do 1999. obilježio koruptivan model privatizacije društvene imovine i instalacija koruptivne prakse u najvišim granama državne vlasti, autoritarni poredak koji je zatirao demokratske procese, slobodu medija i kritičkog građanskog djelovanja, zločini i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, a čemu je pridonijela huškačka i šovinistička politika stranke čiji je bio predsjednik te zločinačka priroda sudjelovanja RH u ratu u susjednoj Bosni i Hercegovini", navodi se u tekstu natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju kako "umjetničko rješenje može težiti kritičkom prikazu Franje Tuđmana ili prikazu neke od komponenata njegova političkog i društvenog nasljeđa".

"Ono može biti i iskaz solidarnosti sa žrtvama režima Franje Tuđmana", poručuju iz Inicijative.

Natječaj je objavljen na internetskim stranicama Inicijative, traje do 01. ožujka, a nagrada je 1.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara