Amanda Knox oslobođena je zbog proceduralne greške: Jesu li Talijani kući pustili ubojicu?

Amanda Knox oslobođena je zbog proceduralne greške: Jesu li Talijani kući pustili ubojicu?

Foto: AFP

OSLOBOĐENA Amanda Knox proživljava prvi dan na slobodi, nakon što je u zatvoru provela četiri godine zbog ubojstva nekadašnje cimerice Meredith Kercher.

Amanda i njena obitelj navodno su jutros viđeni na rimskom aerodromu, gdje čekaju prvi avion za povratak kući u Seattle. To ujedno znači i da je u međuvremenu pokrenut brzi postupak izdavanja putovnice za Amandu Knox, jer joj je istekla dok je bila u zatvoru.

Podsjetimo, Prizivni sud u Perugi jučer je promijenio prvotnu odluku suda te je Amandu Knox i Raffaelea Sollecita proglasio nevinima za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher. Amandina sestra kazala je da je cijela njihova obitelj "zahvalna sudu koji je omogućio istini da ispliva na površinu" te da je "noćna mora za Amandu napokon gotova".

"Dajte nama da joj mi sudimo!"

Međutim, nisu svi istog mišljenja. Obitelj Meredith Kercher ne shvaća kako je moguće da je ranija sudska presuda tako radikalno preokrenuta. Istog su dojma bili i mnogi prosvjednici ispred sudnice koji su s negodovanjem primili oslobađajuću presudu za Amandu Knox, vičući "dajte je nama da joj mi sudimo".

Najviše kontroverze izazvala je činjenica da je temeljni razlog za odbacivanje presude bilo utvrđivanje neregularnosti prilikom prikupljanja DNA dokaza koji Amandu Knox i Raffaelea Sollecita povezuju s ubojstvom Meredith Kercher. Naime, Amandin DNA pronađen je na dršci noža kojim je ubijena Meredith, a Sollecitov otisak je na kopči njenog grudnjaka.

Seksualna igra završila silovanjem i ubojstvom

Podsjetimo, Meredith Kercher je ubijena 2007. godine u Perugi, a okolnosti njenog ubojstva nikad nisu do kraja razjašnjene. Tužiteljstvo tvrdi da je umrla tijekom brutalne seksualne igre, koja je pošla po zlu. Meredith je prerezan vrat, a prethodno je seksualno napastovana.

Kercher je u to doba bila cimerica s Amerikankom Amandom Knox, a upravo su ona i njen bivši dečko, Talijan Raffaele Sollecito, od strane tužiteljstva proglašeni prvim sumnjivcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako je procijenio i talijanski sud 2007. godine, koji ih je proglasio krivima za ubojstvo i osudio na 26 godina zatvora. Knox je čitavo vrijeme pokušavala dokazati da je nevina, a njene je navode sinoć potvrdio i apelacijski sud. Ona i njen bivši dečko zadnje četiri godine proveli su u zatvoru.

Dokazi se kosili s Amandinom pričom

Njih dvoje tvrdili su da u vrijeme zločina nisu bili prisutni, već da su bili u Sollecitovom stanu, iako signali s njihovih mobitela govore suprotno. Neki svjedoci tvrde da su nedugo nakon zločina, Knox i Sollecito viđeni da se svađaju s još jednom osobom, Rudyjem Guedeom, trećeoptuženim u slučaju.

Slučaj je s vremenom dobio i političku dimenziju, jer je Amanda tvrdila kako je čitav proces protiv nje motiviran antiamerikanizmom koji vlada u Italiji.

U emotivnom završnom izlaganju, Amanda Knox je kazala kako je već životom platila za nešto što nije učinila. "Nisam nikog ubila, niti silovala, niti ukrala. Nisam bila tamo. Samo želim ići kući i vratiti svoj život natrag", kazala je.

Odradila kaznu za lažno optuživanje


Sud je potvrdio raniju presudu Knox za krivo optuživanje. Naime, ona je osuđena na tri godine zatvora jer je vlasnika obližnjeg kafića, Patricka Lumumbu, optužila za Meredithino ubojstvo, što se pokazalo pogrešnim. S obzirom da je u zatvoru provela već četiri godine, računa se kao da je odslužila tu kaznu, ali Lumumbi mora platiti odštetu od 22.000 eura.

Nisu sve uvjerili u svoju nevinost

Sollecito je također kazao kako je sve to bila noćna mora i da su optužbe protiv njega bile "potpuno neistinite". Međutim, Knox i Sollecito nisu uspjeli baš sve uvjeriti u svoju nevinost. Ispred sudnice ih je dočekala skupina prosvjednika koji smatraju da su krivi i da im kazna treba biti produžena na doživotnu, a ne da ih se oslobodi. Obitelj ubijene Kercher kazala je kako nikad neće moći oprostiti ubojicama.

Treća osoba u slučaju, 24-godišnji Rudy Guede, koji je u odvojenom slučaju osuđen za ubojstvo Kercher, nije uspio dobiti poništenje prve odluke. Njemu je kazna sa 30 godina zatvora smanjena na 16.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara