Amedinedžad poziva na pomirenje nakon izbora

NOVI iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad u subotu je pozvao Irance sa svoje razmirice ostave po strani nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora.

"Danas je dan kada moramo zaboraviti sve naše suprotnosti i pretvoriti ih u prijateljstvo", rekao je Ahmedinedžad u svom prvom obraćanju preko radija otkako je proglašen pobjednikom izbora u petak.

"Mi smo jedan narod i jedna velika obitelj. Moramo si pomagati da napravimo sjajno društvo", dodao je.

Kako je kazao, njegovi su sunarodnjaci doveli svoje neprijatelje, kako se inače nazivaju Sjedinjene Države, u šah-mat poziciju.

"U ovom žestokom psihološkom ratu koji je u tijeku, Iran je doveo u šah-mat poziciju sve svoje neprijatelje velikim odazivom na izborima", rekao je bivši gradonačelnik Teherana.

Službeni su rezultati pokazali da je ultra-konzervativni gradonačelnik Teherana uvjerljivo pobijedio u drugom krugu svog umjerenog protivnika Akbara Hašemija Rafsandžanija osvojivši 62 posto glasova.

"Jako sam ponosan što me izabrao iranski narod. No više od toga, ponosan sam što sam sposoban i mogu raditi za Iran, sada u gradu a u budućnosti kao predsjednik", rekao je.

Amedinedžad će predsjedničku dužnost preuzeti u kolovozu. "Osjećam težinu odgovornosti na ramenima", rekao je novi iranski predsjednik.

Novi predsjednik obećao je i da će prilikom dodjele poslova u sektoru naftne industrije preferirati nacionalna poduzeća kao i da će u čitav naftni sektor u Iranu unijeti više transparencije.

"Najvažnije bogatstvo našeg naroda danas jesu naftna industrija i njezini resursi, i namjeravam unijeti više transparencije u taj sektor", rekao je Ahmadindžad za državnu televiziju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara