Američka agencija za zaštitu okoliša: Glifosat nije kancerogen

Američka agencija za zaštitu okoliša: Glifosat nije kancerogen
Foto: EPA

GLIFOSAT, najčešći sastojak herbicida poznat i kao "ubojica korova", nije kancerogen, objavila je u srijedu američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) usprkos sudskim presudama u kojima se tvrdi upravo suprotno.

"EPA i dalje smatra da nema rizika za javno zdravlje kada se glifosat koristi prema uputama te da nije kancerogen", priopćila je EPA.

U priopćenju se, međutim, navodi da su dokazani ekološki rizici te Agencija predlaže nove mjere koje bi trebale pomoći poljoprivrednicima da herbicide s glifosatom koriste na najučinkovitiji način.

Porota na sudu u San Franciscu krajem ožujka presudila je da je glifosatni herbicid "Roundup" agrokemijske tvrtke Monsanto, sada u vlasništvu njemačkog Bayera, uvelike pridonio razvoju karcinoma kod muškarca koji je na svom imanju koristio "ubojicu korova" i time zadao još jedan udarac kompaniji nakon što je prije osam mjeseci drugi sud dodijelio 289 milijuna dolara odštete u sličnom postupku.

Bayer u oba slučaja tvrdi da je porota bila pod prevelikim pritiskom odvjetnika druge strane i optužbi o korporativnoj neodgovornosti te da se nije usredotočila na znanost. Tvrtka negira da glifosat ili Roundup uzrokuju karcinom i najavila je žalbu.

Suprotno od Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA), Europske kemijske agencije i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma - dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) - uvrstila je glifosat na popis tvari koje su "vjerojatno kancerogene".

U ožujku ove godine Europski sud pravde (ECJ) presudio je da EFSA mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak karcinoma koji se mogu povezati s glifosatom.

Europski parlament: Autorizacija pesticida trebala bi biti transparentnija

Europski parlament je nebrojno puta upozorio da bi se proces autorizacije pesticida trebao temeljiti na nezavisnim studijama i biti transparentniji nakon što je utvrđeno da je njemački Federalni institut za procjenu rizika (BfR) plagirao procjene zahtjeva za obnovu dozvole za glifosat koje su podnijeli proizvođači.

Što se sudbine glifosata tiče, u SAD-u se loptica zakotrljala zbog velikog broja pokrenutih tužbi te će neovisne znanstvene studije konačno doći u prvi plan.

Neka istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrinološki sustav i utjecati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi.

Osim na ljude, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje, uključujući domaće životinje. Njemačka agencija za okoliš također je otkrila značajne negativne posljedice na biološku raznolikost zbog uporabe pesticida u cjelini, a posebno glifosata.

Glifosat ne ubija samo korov nego i korisno okolno travnato područje koje je tretirano spomenutom kemikalijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara