Američka pomorska koalicija počela s radom u Zaljevu, štitit će tankere

Američka pomorska koalicija počela s radom u Zaljevu, štitit će tankere
Foto: EPA

POMORSKA koalicija predvođena Sjedinjenim Državama službeno je u četvrtak u Bahreinu počela s djelovanjem u cilju zaštite pomorskog prometa u vodama Zaljeva gdje su se zadnjih mjeseci dogodili napadi na tankere.

Washington je pozvao na osnivanje međunarodne pomorske koalicije (IMSC) sa svojim regionalnim partnerima, među kojima je Saudijska Arabija, nakon niza napada u Zaljevu koje pripisuje Iranu, što on niječe.

Operacija "Sentinel", koja ima za cilj zaštitu Zaljeva i Omanskog mora, obrambena je mjera koja ne "ugrožava" nikoga, rekao je u četvrtak viceadmiral Jim Malloy, zapovjednik američkih pomorskih snaga na Bliskom istoku, na svečanosti u zapovjedništvu koalicije.

"Ova operacija nema ofenzivni karakter, osim obveze uzajamne obrane u slučaju napada", naglasio je, dodajući da će angažman SAD-a u regiji trajati "dok god postoji prijetnja".

Bahrein, sjedište američke Pete flote zadužene za Bliski istok, prva je zemlja koja je u kolovozu pristupila međunarodnoj koaliciji, a slijedili su je Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u rujnu. 

Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija glavne su zapadne zemlje koje su pristale poslati svoje ratne brodove da prate trgovačke brodove u Zaljevu, a zadnja im se 1. studenoga pridružila Albanija.

Većina europskih zemalja odbila je sudjelovati jer ne žele potkopati međunarodni nuklearni sporazum s Iranom sklopljen 2015., iz kojeg se SAD povukao 2018.

Iran je zadnjih mjeseci zaplijenio više stranih brodova u Zaljevu.

Britanija smanjila stupanj rizika u Hormuškom tjesnacu

U međuvremenu, Velika Britanija smanjila je u četvrtak stupanj rizika za sigurnost svojih brodova koji prolaze Hormuškim tjesnacem, više od mjesec dana nakon što je Iran dozvolio isplovljavanje britanskog tankera koji je bio zaplijenjen.

Iranska revolucionarna garda u srpnju je u Hormuškom tjesnacu presrela i zaplijenila tanker "Stena Impero" zbog navodnog kršenja pomorskih zakona, dva tjedna nakon što je Britanija kod Gibraltara zadržala iranski tanker koji je pušten da isplovi u kolovozu.

"Brodovi pod britanskom zastavom prolazit će kroz Hormuški tjesnac bez bliske pratnje Kraljevske ratne mornarice, a nakon smanjenja rizika od presretanja i zadržavanja plovila", priopćila je glasnogovornica britanske vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara