Američka veleposlanica u BiH: Ovdje se vodi kampanja puna mržnje i prijetnji

Američka veleposlanica u BiH: Ovdje se vodi kampanja puna mržnje i prijetnji
Screenshot: YouTube

AMERIČKA veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ocijenila je danas da političari u BiH vode predizbornu kampanju šireći laži te sijući strah i mržnju, što jer ocijenila iznimno zabrinjavajućim.

"Vrlo je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao temelj za ovu kampanju. Bez obzira na to radi li se o proizvodnji oružja 'za ne daj bože' ili o odcjepljenju", rekla je Cormak u intervju za bosanskohercegovačku redakciju Deutsche Welle.

"Aktualna kampanja u Bosni i Hercegovini suprotna je promicanju demokracije i demokratskih vrijednosti"

"Pri tome se koristi zastrašivanje, širenje straha. I mislim da to definitivno negativno utječe na demokratske procese u zemlji", rekla je Cormack.
Iznimno agresivnu, ratnohuškačku kampanju vode većinske bošnjačke i srpske stranke, a prednjače Srpska demokratska stranka (SDS), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te Demokratska fronta (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA).

SDS-ov čelnik Vukota Govedarica nedavno je premijerku Republike Srpske i članicu SNSD-a Željku Cvijanović nazvao ustaškom unukom, a javnost je ponovno šokirao tvrdnjom da želi biti kao osnivač te stranke Radovan Karadžić kojega je Haaški sud prvostupanjski osudio na 40 godina zatvora za ratne zločine, uključujući genocid.

SNSD Milorada Dodika stalno najavljuje odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a SDA Bakira Izetbegovića prijeti naoružavanjem i novim ratom. Agresivnu, nacionalističku kampanju vodi i DF probošnjačkog političara Željka Komšića koji Hrvate u BiH naziva sljedbenicima udruženog zločinačkog pothvata, te najavljuje podizanja tužbi protiv Hrvatske.

Cormack je zbog takve kampanje pozvala birače upravo da podrže stranke koje su fokusirane na popravljanje standarda života i koje će biti u stanju omogućiti napredak cijele zemlje.

Upitana o provedbi rezultata izbora planiranih za 7. listopada, američka veleposlanica, koja je i sama bila uključena u pregovore političkih stranaka o pronalaženju rješenja, rekla je kako "sada nije jasno na koji će način stranke omogućiti da se ovo pitanje riješi".

"Naša politika u BiH se promijenila"

"Važno je nakon izbora usredotočiti se na tri stvari. Prije svega, pred strankama stoji zadatak da se provedu rezultate izbora, na odgovoran i zakonodavan način", rekla je veleposlanica Cormack.

Po njoj je potrebno promijeniti izborni zakon u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. U intervju za Deutsche Welle, američka veleposlanica ocijenila je i kako se politika SAD-a u BiH promijenila te da se ne mogu povlačiti veze rješavanja problema između Kosova i Srbije s Republikom Srpskom.

"Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, Bosna i Hercegovina se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Daytonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na odcjepljenje", rekla je Cormack.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara