Američka vlada donirala MUP-u opremu vrijednu 110 tisuća dolara

OPREMA za obuku policijskih službenika, vrijedna 110.000 dolara, koju je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala hrvatskom MUP-u predstavljena je u Policijskoj akademiji.

Riječ je o zaštitnoj odjeći, odnosno "oklopu" marke "Red Man" namijenjenom policijskim instruktorima za obuku borilačkih i samozaštitnih vještina, te kompjutorskom simulatoru uporabe malog vatrenog oružja. Taj sustav prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a funkcionira na način da policajac elektronskim pištoljem gađa mete projicirane na ekranu.

Osim vježbi gađanja meta, sustav nalik kompjutorskim igrama, pruža i prikaze raznih rizičnih situacija u kojima policajci moraju uporabiti vatreno oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj Ralpha Franka, ova će donacija hrvatskoj policiji omogućiti bolju fizičku i mentalnu pripremljenost, te im pomoći u donošenju odluka u kritičnim situacijama.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin rekao je da donacija, među ostalim, svjedoči o dobroj suradnji dviju zemalja.

Naglasio je da je MUP kao jednu od glavnih ovogodišnjih zadaća odredio izobrazbu i usavršavanje svojih uposlenika, što je, kaže, brzo dovelo i do poboljšanja policijskih rezultata, posebno na područjima suzbijanja krijumčarenja droga i ilegalnih migracija.

Hrvatska je donaciju dobila u sklopu Međunarodnog programa za pomoć pri obuci u istrazi kaznenih djela američkog Ministarstva pravosuđa koje stranim vladama pomaže u razvoju profesionalnih policijskih usluga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara