Američka vlada lobira za prestanak korištenja Huawei uređaja

Američka vlada lobira za prestanak korištenja Huawei uređaja
Foto: EPA

DUŽNOSNICI Sjedinjenih Američkih Država počeli su lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kineska tvrtka Huawei, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki dužnosnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske tvrtke.

WSJ je prenio izjave neimenovanih dužnosnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korištenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Američki dužnosnici navodno se sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i upitnu kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

Veća financijska pomoć za one bez kineske opreme

SAD ove godine posebno napada Huawei. Glavešine sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže.

U svibnju ove godine ministarstvo obrane (Pentagon) već je zabranilo korištenje Huawei i ZTE telefona, a sada ih pokušava zabraniti i u partnerskim zemljama.

Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju financijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Huawei još nije komentirao ove optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara