Američka vojska financira projekt čitanja misli

Američka vojska financira projekt čitanja misli

AMERIČKA vojska odlučila je financirati nesvakidašnji znanstveni projekt - projekt čitanja misli. Kako prenosi AP, nadaju se kako bi im ta istraživanja jednog dana mogla pomoći u čitanju misli vojnika koji su u bitkama zadobili ozljede mozga ili pak čitanju misli pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar.

Istraživanja su potakla zabrinutost da bi se tehnologija čitanja misli, bude li ostvarena, mogla biti i zloupotrebljavana - primjerice za čitanje misli ratnih zarobljenika. Vojska je za projekt odlučila izdvojiti četiri milijuna američkih dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici koji rade na projektu proučavaju moždane signale i pokušavaju ih dešifrirati ovisno o poruci koju jedna osoba šalje drugoj. Koriste se tehnologijom očitavanja moždanih valova - elektroencefalografijom (EEG). Ispitaniku se na glavu stavi kapa s elektrodama, kojima se mjeri električna aktivnost mozga, a on zamisli riječ koju su mu znanstvenici zadali.

Stručnjaci koji rade na projektu se nadaju kako će na osnovu dobivenih mjerenja uspjeti izraditi softver za prepoznavanje misli, koji će na osnovu očitanih moždanih valova, omogućiti prikaz zamišljene riječi na ekranu računala.

I.M.
Foto: Brainstatetech

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara