Američka vojska odlučila dopustiti ženama služenje na podmornicama

Američka vojska odlučila dopustiti ženama služenje na podmornicama

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

AMERIČKO ministarstvo obrane odlučilo je pokrenuti postupak kojim bi se ženama dozvolilo da vojnu službu obavljaju na podmornicama, prenosi britanski BBC pozivajući se na službene izvore u SAD.

Ministar obrane Robert Gates je, prema istim izvorima, odobrio pokretanje postupka te je pismeno obavijestio Kongres o tom planu, koji u roku od 30 dana o tome mora donijeti svoje mišljenje, odnosno prihvatiti preporuku ili je odbaciti.

Ženama koje služe u američkim vojnim snagama još uvijek nije dozvoljeno sudjelovati u borbama na prvoj liniji bojišnice, zbog čega ova preporuka ima posebnu težinu, a šef osoblja američke vojske George Casey naglasio je kako podržava ovu odluku, jer je, kako je objasnio, vrijeme da se dosadašnja praksa preispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene u američkoj vojsci čine oko 15 posto ukupnog vojnog osoblja, a od 1993.  godine ravnopravno sa muškarcima služe na brodovima u sastavu mornarice kao i u zračnim snagama.

No ulazak na podmornicu ženama je do sada bio onemogućavan pod izlikom da vrlo teški uvjeti života u njima onemogućavaju muškarcima i ženama da zajedno žive i rade.

Prema procjenama stručnjaka proći će još najmanje godina dana rješavanja administrativnih prepreka prije nego prva žena krene na obuku za boravak i rad na podmornici, a očekuje se i da će trebati uložiti dodatna sredstva kako bi se osigurali potrebni uvjeti, odnosno stvorile odvojene kabine za mušku i žensku posadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara