Američka vojska "taktički inferiorna" iračkim pobunjenicima

Američka vojska "taktički inferiorna" iračkim pobunjenicima

PREMA izjavama koje su se mogle čuti od vodećih američkih generala na konvenciji Udruženja američke vojske u Fort Lauerdaleu na Floridi, a koje prenosi britanski "Observer", američke oružane snage "taktički zaostaju" za iračkim pobunjenicima.

Generali su tu poraznu tvrdnju opisali kao "najveći izazov američkim oružanim snagama od vremena korejskog rata".

Tvrdi se da su irački pobunjenici "pametni, brzi i prilagodljivi" te sasvim drukčiji neprijatelj od Sovjeta prema kojima je američka vojska prilagodila svoju doktrinu.

Američki generali tvrde da su irački pobunjenici pokazali daleko veću sposobnost da se prilagođavaju promjenama američke taktike nego što je to slučaj s američkim snagama u odnosu na pobunjenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako to podsjeća na situaciju koja je završila s američkim porazom u Vijetnamu, generali tvrde da još uvijek jedinoj svjetskoj supersili prijeti još veće poniženje s obzirom da se može vrlo lako dogoditi da ih iz Iraka istjera nekoliko tisuća "lako naoružanih gerilaca" iza kojih, za razliku od Vijetkonga, nije stajala organizirana država s redovnom i dobro opremljenom vojskom.

Irački pobunjenici su se pokazali izuzetno vještim u korištenju Interneta i drugih dostignuća suvremene tehnologije ne samo u svrhu propagande, nego i planiranja i izvođenja svojih akcija. Napadi na američke ciljeve se tako snimaju video-kamerama kako bi ih gerilci poslije proučavali i razrađivali nove taktike. Također se vješto koriste američka "pravila angažmana", odnosno situacije kada je američkim snagama dozvoljeno, a kada ne otvarati vatru.

Generali su u Fort Lauerdaleu izjavili kako SAD moraju što je brže moguće razviti nove tehnologije i nove taktike kako bi se suprotstavili neprijatelju, s obzirom da ratovi u Afganistanu i Iraku "iscrpljuju američke vojne resurse brže nego što se to mislilo".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara