Američka vojska vrbuje zapovjednike HVO-a

Američka vojska vrbuje zapovjednike HVO-a

AMERIČKI vojni zapovjednici, koji se nalaze u sklopu mirovne misije SFOR-a u BiH, vrbuju umirovljene bosanskohercegovačke brigadire i generale te im nude angažman unutar vojske Sjedinjenih Američkih Država u Iraku i Afganistanu.

Prema pisanju Večernjeg lista, u posljednjih nekoliko mjeseci američki zapovjednici u više navrata su otvoreno razgovarali s bivšim zapovjednicima hrvatske, bošnjačke i srpske vojne komponente u BiH. Njima je navodno ponuđen visok položaj u američkoj vojnoj hijerarhiji, za što bi dobili stimulativne plaće i američko državljanstvo.

Među iskusnim ratnim zapovjednicima kojima je nuđen posao u američkim postrojbama u Iraku nalaze se i oni koji su tek prije nekoliko mjeseci, odlukom američkog zapovjednika SFOR-a u BiH, umirovljeni. Zanimljivo je da među tim zapovjednicima s ratnim iskustvom ima i onih koji su otjerani iz aktivne vojne službe zauvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je umirovljeni brigadir iz Hrvatske sastavnice Vojske Federacije Goran Medić. Njemu je službeni Pentagon ponudio stimulirajući vojni angažman u američkim trupama u Iraku. Iako je brigadir Medić duže vrijeme interaktivno proučavao sustav NATO-a, sredinom ove godine umirovljen bez objašnjenja. On je jedan od šestorice brigadira Vojske Federacije BiH, kojima je odlukom zapovjednika SFOR-a američkog general bojnika Virgila L. Packetta, zabranjeno da ostanu u djelatnoj vojnoj službi.

Kako su privatni planovi časnika bivše JNA i ratnog zapovjednika HVO-a drugačiji, Medić nije prihvatio ponudu.

U Zapovjedništvu SFOR-a nisu željeli reći kakvi su kriteriji američkih vojnih zapovjednika koji vrbuju bosanskohercegovačke generale. Navodno proces traje već više od godinu dana, a prema nekim tvrdnjama slično se događalo još za vrijeme američke intervencije u Afganistanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara