AMERIČKE POSTROJBE NISU PRONAŠLE RAKETE SCUD

Američke specijalne postrojbe koje češljaju Irak u potrazi za raketama Scud i kemijskim ili biološkim oružjem nisu pronašli niti jedno od toga dosad, izjavio je u subotu visoki američki vojni dužnosnik. L

Zamjenik direktora operacija za Združeni stožer američke vojske general bojnik Stanley McChrystal izjavio je na konferenciji za novinare u Pentagonu da Iračani nisu ispalili niti jednu raketu Scud, a da američke postrojbe koje su pretražile zračne luke u dubini pustinje na zapadu Iraka nisu otkrile rakete ili lansirne rampe, odbijajući precizirati o kojim se pretraženim mjestima radi.

Irak niječe da ima rakete Scud, koje imaju dovoljan domet za napad na Izrael, no američki general Tommy Franks, koji zapovijeda napadom na Irak kazao je subotu da Irak ima još oko dvadesetak tih raketa.

Američka vojska napustila je u subotu planove da otvori sjevernu frontu protiv Iraka napadom oklopnih postrojbi preko turske granice, dok će se oprema i oružje 4. američke pješačke divizije prevesti na oko 40 brodova u Perzijski zaljev, nakon što je tjednima čekalo ispred turske obale na dogovor Turske i SAD oko korištenja turskog teritorija za prolaz. U nedjelju je konvoj počeo prolaziti kroz Sueski kanal, dok će ljudstvo biti upućeno u Kuvajt. Teretni brodovi stići će pred obale Kuvajta 30 ožujka, a svi brodovi 10 travnja. Oni bi mogli poslužiti kao pojačanje postojećim snagama ako rat potraje više od nekoliko tjedana ili kao okupacijske snage nakon pada iračke vlade.

No, McChrystal kaže da će čak i bez te postrojbe "biti sjeverne opcije".

Dok američke kopnene snage napreduju prema Bagdadu, dužnosnici Pentagona izražavaju zabrinutost da bi mogle naletjeti na postrojbe iračke Republikanske garde naoružane kemijskim oružjem.

(Hina) nz sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara