Američke snage možda potrebne na Bliskom istoku

Američke snage možda potrebne na Bliskom istoku
AMERIČKE snage bi mogle biti potrebne na Bliskom istoku kako bi pomogle u borbi protiv militantnih palestinskih skupina ukoliko ih palestinski premijer ne uvjeri da prekinu napade na Izrael, rekao je u nedjelju predsjednik Odbora za vanjske odnose američkog Senata, Richard Lugar.

Govoreći na televiziji Fox News, republikanac iz Indiane Lugar rekao je kako bi moglo doći do zaključka da su potrebne međunarodne snage za zaustavljanje nasilja na Bliskom istoku, a tad bi mogle sudjelovati i američke snage.

On je, međutim, upozorio kako treba biti jako oprezan u uporabi američkih snaga "bilo samih, bilo s NATO-om, bilo s UN-om, bilo s kim".

Upitan da li bi takve snage išle protiv Hamasa on je odgovorio da to "možda ne bi bio samo Hamas".

Dva člana senatskog Obavještajnog odbora također su pozvali na oprez u eventualnoj uporabi američkih snaga na Bliskom istoku.

Predsjednik Odbora Pat Roberts, republikanac iz Kansasa, rekao je na CBS-u da "većina nas misli o mirovnim snagama" u palestinsko-izraelskom sukobu, ali da bi borba protiv Hamasa bila "daleko drugačija uloga od održavanja mira".

"To bi bio prilično dramatičan korak", rekao je on.

Senator Carl Levin, demokrat iz Michigana, rekao je da bi američki Kongres "bio vrlo oprezan" glede takvog potencijalno eksplozivnog pitanja.

"Prije svega željeli bismo znati da li strane žele tamo međunarodne snage", rekao je on CBS-u. "Još važnije, moramo navesti palestinske vlasti da istraže Hamas".

State Department je Hamas, koji priznaje napade na izraelske civile i vojsku, proglasio za terorističku organizaciju.

Američki predsjednik George W. Bush je, provodeći Očev dan na obiteljskom imanju u Kennebunportu, u Maineu, rekao novinarima u nedjelju kako se slobodni svijet mora "oštro pozabaviti Hamasom" i drugim militantnim skupinama koje sudjeluju u nasilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Premijer (Mahmoud) Abbas želi mir. Premijer (Ariel) Sharon želi mir. Amerika želi mir. Europska unija želi mir. Ali ima ubojica koje ga ne žele", rekao je on. "Mi koji želimo napredak procesa, moramo udružiti naše napore da bismo presjekli novac i potporu svakome tko pokušava sabotirati mirovni proces".

Bush je kazao kako će njegova vlada uložiti napore kako bi podržala mirovni proces, za koji smatra da će uspjeti, ali "uz mnogo rada".

Lugar je kazao kako Izraelcima i Abbasu treba dozvoliti da srede stanje.

On je međutim ustvrdio da Abbas "jednostavno nije u stanju to učiniti".

Abbas je ustvrdio da bi, ukoliko pokuša silom riješiti problem palestinskih militantnih skupina, došlo do građanskog rata među Palestincima.

Lugar je za Izraelce kazao da su dorasli nositi se s Hamasom, mada je rekao da ne podržava izraelsko ubijanje čelnika militanata.

Lugar je kazao kako bi naoružane međunarodne snage bile potrebne za razdvajanje Izraelaca i Palestinaca.

"I što je još važnije ...da iskorijene terorizam koji je ključni problem", rekao je on.

Izraelci i Palestinci podržali su nedavno mirovni plan Sjedinjenih Država, EU, UN-a i Rusije, ali je nakon toga došlo do vala nasilja s obje strane koji je ugrozio njegovu provedbu.

Mirovni plan predviđa kao početne korake da Izrael isprazni nelegalna židovska naselja na okupiranim palestinskim teritorijima, a Palestinci da suzbiju terorizam.

(Hina) slek dmus

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara