Američki ateisti osnivaju "svjetovni lobi"

ATEISTIČKI LOBI koji okuplja Amerikance koji ne vjeruju u Boga te se protive sve jačem utjecaju takozvane vjerske desnice na javni život, osnovan je u Americi kako bi se suprotstavio diskriminaciji ljudi koji nisu vjernici u politici, piše dnevnik Christian Science Monitor.

U anketama diljem Amerike ateistima se izjašnjava tek između 2 i 9 posto građana.  No, u zemlji s 300 milijuna stanovnika i dva posto ateista je mnogo – piše list iz Bostona. 

Ateiste ili agnostike – kojih je u Americi mnogo više od ateista – najviše smeta prisutnost vjere u javnom životu: pogotovo, recimo, činjenica da neke crkve u pitanje dovode i znanstvene činjenice poput Darwinove teorije evolucije ili pak nastoje blokirati napredak znanosti, primjerice zabranom javnog financiranja istraživanja matičnih stanica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetovni lobi najavljuje žustriju borbu za prava ateista i agnostika te je objavio i svoju prvu inicijativu.  Građane se poziva da otkriju vladinog dužnosnika ili političara uopće koji javno priznaje da ne vjeruje u Boga. 

Američke ateiste brine činjenica što – prema anketama – najmanje polovica Amerikanaca na izborima ne bi glasala za kandidata koji ne vjeruje u Boga. To ukazuje na činjenicu da postoji svojevrsna diskriminacija – koja je protivna i američkom Ustavu, koji traži da za javnu funkciju ne smije postojati takozvani vjerski lakmus test.

A. B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara