Američki član "Al Qaede" u video-snimci prijeti sunarodnjacima

Američki član "Al Qaede" u video-snimci prijeti sunarodnjacima

AMERIČKI član "Al Qaede", za kojim je njegova domovina raspisala milijun dolara nagrade na tjeralici, se javio video-snimkom u kojoj prijeti kako će američka veleposlanstva biti predmetom sljedećeg napada.

Adam Yahiye Gadahn, 28-godišnjak rodom iz Kalifornije koji u džihadističkim krugovima uživa nadimak "Azzam Amerikanac", pojavljuje se na sat vremena dugoj video-snimci, koja, između ostalog, sadrži kompjutersku rekonstrukciju samoubilačkog napada u kojem je 2006. godine u Pakistanu ubijen američki diplomat David Foy.

Gadahn, koji na snimci govori engleskim jezikom uz arapske titlove, tvrdi da će njegova organizacija napasti "špijunske brloge" iz kojih se "planirala agresija na Afganistan i Irak". Američka "veleposlanstva" je nazvao mjestima iz kojih se "širi nemoral" i "žene potiču da nanose šminku", te rekao kako ih se mora "protjerati silom".

Na snimci se osim Gadahna pojavljuje i nekoliko "Al Qaedinih" bombaša-samoubojica, te Ayman al-Zawahiri, jedan od najviših čelnika "Al Qaede".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gadahn, koji se često pojavljuje u "Al Qaedinim" propagandnim spotovima je odrastao u obitelji i židovskog podrijetla, a kao tinejdžer je kraće vrijeme bio poklonik death metala. Međutim, 1997. se preobratio na islam, a sljedeće godine otišao u Pakistan gdje se s vremenom povezao s "Al Qaedom".

Protiv Gadahna je američka vlada prošle godine podigla optužnicu zbog izdaje - prvu takvu od 1952. godine.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara