Američki državni tajnik: Iran laže o hapšenju 17 špijuna CIA-e

Američki državni tajnik: Iran laže o hapšenju 17 špijuna CIA-e
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo odbacio je tvrdnje Irana o hapšenju 17 špijuna koji su radili za Američku obavještajnu agenciju (CIA), od kojih su neki osuđeni na smrtnu kaznu.

"Iranski režim ima dugu povijest laganja", rekao je Pompeo.

Iransko ministarstvo za obavještajni rad je, kako je ranije prenijela državna televizija, razbilo špijunsku mrežu CIA-e i uhitilo 17 osoba, nakon čega su iranski mediji objavili fotografije "časnika CIA-e" koji su bili u kontaktu s uhićenima.

Tri mjeseca napetosti

Prema navodima ministarstva, "identificirani špijuni su radili u vrlo osjetljivim i ključnim sektorima gospodarstva, nuklearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetičke sigurnosti (...), gdje su prikupljali povjerljive informacije".

"Akcija suzbijanja špijunske mreže izvedena je u ožujku 2019.", navelo je ministarstvo u priopćenju.

Vijest da je Iran razbio američku špijunsku mrežu stiže nakon tri mjeseca rastućih napetosti sa Zapadom koje su počele nakon novih i postroženih američkih sankcija vjerskom režimu u Teheranu koje su stupile na snagu početkom svibnja, a stanje se zakuhalo i u Hormuškom tjesnacu kojim prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem.

Prošli tjedan je Iran, navodeći kao razlog "nepoštivanja međunarodnog pomorskog prava", u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker Stena Impero, nakon što su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zaplijenili iranski tanker koji je navodno prevozio sirovu naftu u Siriju, kršeći pritom sankcije EU-a.

Žele Amerikance dovesti kući

Na upit o zaplijenjenom tankeru i mogućoj ulozi SAD-a, Pompeo je kazao da je "odgovornost na Ujedinjenom Kraljevstvu da vodi brigu o svojim brodovima".

U razgovoru za Fox News Pompeo je bez navođenja detalja kazao da, što se odnosa s Iranom tiče, "postoji duga lista Amerikanaca koje želimo dovesti kući iz Islamske Republike Iran".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara