VIDEO Američki državni tajnik optužio Mjanmar za etničko čišćenje muslimana Rohindža

VIDEO Američki državni tajnik optužio Mjanmar za etničko čišćenje muslimana Rohindža
Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson optužio je Mjanmar za etničko čišćenje muslimana Rohindža u pismenoj izjavi u srijedu.
 
Tijekom svog prvog službenog puta u Mjanmar prošlog tjedna, Tillerson je izrazio zabrinutost zbog egzodusa Rohindža, ali nije spominjao etničko čišćenje. U novoj pismenoj izjavi u srijedu Tillerson je naveo kako je "jasno da se na sjeveru savezne države Rakhine provodi etničko čišćenje".
 
 
"Nikakva provokacija ne može opravdati užasna zvjerstva"
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do izjave je došlo nakon nekoliko tjedana pritiska američkih službenika i skupina za ljudska prava na Trumpovu administraciju da izrazi čvrsti stav o krizi koja je dovela do egzodusa stotina tisuća pripadnika muslimanske manjine.
 
Više od 600 000 Rohindža pobjeglo je iz svojih domova u državi Rakhine u Bangladeš. Izbjeglice su optužile mjanmarsku vojsku za sustavno silovanje, masovna ubojstva i paljenje sela Rohindža. Vojska uporno poriče ove optužbe te navodi da je bila "prisiljena djelovati" nakon napada pobunjenika Rohindža u kolovozu.
 
Tillerson je u novoj izjavi naveo da "nikakva provokacija ne može opravdati užasna zvjerstva koja su uslijedila" te upozorio da bi SAD mogao uvesti kazne i sankcije odgovornima za nasilje.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Rohindže, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Rohindže. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara