Američki izaslanik: Rusija provodi opasnu politiku na Balkanu

Američki izaslanik: Rusija provodi opasnu politiku na Balkanu
Foto: EPA

POSEBNI izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer ponovno je upozorio na opasni ruski utjecaj na tu regiju ističući kako je Moskva ta koja u ovom dijelu Europe želi zadržati kaotično stanje kako bi tako širila svoj utjecaj.

"Rusija preferira zapadni Balkan koji je lomljiv, međusobno podijeljen i koji ima elemente kaosa, područje u kojem Rusi mogu povećati razinu napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između zapadnog Balkana i međunarodne zajednice odnosno zajednice zapadnih država", kazao je Palmer u intervjuu za bugarski servis Radija slobodna Europa (RFE).

Kao konkretni primjer zloćudnog utjecaja Rusije naveo je nastojanja te zemlje da pod svaku cijenu potkopaju potporu i opstanak Prespanskog sporazuma kojim su Sjeverna Makedonija i Grčka riješili višedesetljetni spor i otvorili put makedonskoj integraciji u euroatlantske strukture.

Čović otišao problematičnoj ruskoj političarki

Palmerovo upozorenje o problematičnom utjecaju Rusije u regiji uslijedilo je gotovo istodobno kada je u Moskvu otputovao sadašnji predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je tamo otišao na poziv Valentine Matvijenko, predsjedateljice Vijeća Federacije ruskog parlamenta.

Matvijenko je zbog svoje političke uloge u ruskoj okupaciji i aneksiji Krima dospjela na popis osoba koje su pod sankcijama zapadnih država, no to nije bio dostatan razlog da ona 2018. ne posjeti službeno BiH, gdje je izazvala skandal promovirajući tezu kako je tamo od 1992. do 1995. godine vođen građanski rat.

Uoči uzvratnog posjeta problematičnoj ruskoj političarki, Čović je u intervjuu za list Ruska gazeta, dostupnom na mrežnim stranicama, hvalio politiku Moskve izražavajući istodobno žaljenje što Rusija nije više prisutna u BiH.

Čović: Ovdje ima malo ruskog utjecaja

"Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomacija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja", kazao je Čović za ruski list.

Dodao je pritom kako je Ruska Federacija s obzirom na svoje strateške, ekonomske, vojne i političke mogućnosti "nedostižna vrijednost" za BiH, sugerirajući kako bi u parlamentu BiH trebalo koristiti iskustva rada ruskog parlamenta.

Kazao je i kako bi suradnju BiH i Rusije valjalo jačati "ne obraćajući pozornost na sankcije koje netko nameće".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara