Američki izaslanik traži popis sjevernokorejskog oružja za masovno uništenje

Američki izaslanik traži popis sjevernokorejskog oružja za masovno uništenje
Foto: EPA

POSEBNI američki izaslanik za Sjevernu Koreju pozvao je tu državu da objavi sveobuhvatan popis svojih nuklearnih i programa projektila i upozorio da Washington ima rezervni plan ako diplomatski procesi s Pjongjangom ne uspiju. 

U isječcima govora koji će održati u kalifornijskom Palo Altu Stephen Biegun ističe kako Washington mora postići dogovor s Pjongjangom o omogućavanju pristupa stručnjacima, uspostavljanju promatračkih mehanizama na ključnim nuklearnim lokacijama i bazama projektila i "na kraju osigurati da se unište zalihe fizijskog materijala, oružja, projektila, lansera i drugog oružja za masovno uništenje". 

Još jedan summit

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je rekao kako je Sjeverna Koreja pristala na još jedan summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i svog čelnika Kim Jong-una koji će se održati krajem veljače "negdje u Aziji". 

Prvi susret između aktualnog američkog predsjednika i nekog sjevernokorejskog čelnika u povijesti održao se prošlog lipnja. Iz njega je proizašla općenita predanost Kima denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no Pjongjang tek treba poduzeti ono što Washington smatra konkretnim koracima u tom smjeru. 

State Department je objavio kako će Biegun 3. veljače otputovati u Južnu Koreju kako bi se sastao sa sjevernokorejskim kolegom. 

Bez iluzija

On u govoru kaže i kako je Kim tijekom Pompeovog posjeta u listopadu obećao uništenje sjevernokorejskog plutonija i postrojenja za obogaćivanje urana, što je mnogo više nego što su američki državni tajnik i Pjongjang otkrili nakon tog putovanja. 

"Prije dovršenja procesa denuklearizacije moramo u potpunosti znati puni opseg sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje i programa projektila u sveobuhvatnom popisu", poručit će Biegun. 

Upozorit će i kako SAD neće imati iluzija oko Sjeverne Koreje. 

"Moramo imati rezervni plan ako diplomatski proces ne uspije - i imamo ga."

Trump je u četvrtak rekao kako su već dogovoreni vrijeme i mjesto njegova drugog summita s Kimom, ali nije dao nikakve pojedinosti. Rekao je da će one biti objavljene sljedeći tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara