Američki kongres odobrio Bushu 87,5 milijardi dolara za Irak

AMERIČKI Kongres odobrio je u ponedjeljak predsjedniku Georgeu W. Bushu 87,5 milijardi dolara za financiranje okupacije Iraka i obnove zemlje.

Kongres je odobrio 64,7 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Afganistanu, od kojih 51 milijardu za američke snage u Iraku i 10 milijardi za američke snage u Afganistanu.

U okviru ukupnog financijskog paketa od 87,5 milijardi dolara, 18,6 milijardi je predviđeno za obnovu Iraka, za 1,7 milijardi manje nego što je Bush tražio. Novac će SAD u obliku dara dati za obnovu iračkog gospodarstva, uspostavu demokracije te obuku policije i obnovu iračke infrastrukture.

Prethodno je u petak i Zastupnički dom Kongresa usvojio isti zakon kojim se određuju sredstva za proračunsku 2004. godinu.

Izglasavanje zakona označava važnu Bushevu pobjedu nakon što su Senat i Zastupnički dom odustali od prethodne senatske odluke da polovica sredstava bude dana Iraku u obliku zajma.

Pregovarači Senata i Zastupničkog doma ukinuli su tu odredbu prošloga tjedna i ostavili pomoć Iraku kao dar koji Bagdad, ionako opterećen sa 120 milijardi dolara vanjskog duga, neće morati vraćati.

(Hina) sl bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara