Američki Kongres protiv ukidanja sankcija Rusiji

Američki Kongres protiv ukidanja sankcija Rusiji
Foto: EPA

VIŠE od 130 republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa je zajedno s demokratskim kolegama glasovalo protiv ublažavanja sankcija tvrtkama povezanim sa saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadajući tako još jedan udarac administraciji Donalda Trumpa.

Donji dom Kongresa Sjedinjenih Država koji demokrati ponovo kontroliraju velikom je većinom od 362 glasa 'za' i 53 glasa 'protiv' podupro nacrt zakona kojim se blokira odluka Ministarstva financija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom.

Sankcije za 38 ruskih fizičkih i pravnih osoba

No tekst koji je Zastupnički dom prihvatio u četvrtak ostat će mrtvo slovo na papiru jer je početkom tjedna naišao na odbijanje u Senatu koji kontroliraju republikanci.

SAD je 6. travnja 2018. uveo sankcije 38 fizičkih i pravnih osoba pod optužbom da sudjeluju u "napadima" Rusije na "zapadne demokracije", a napose u njezinu upletanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Sankcije su, među ostalim, uvedene Deripaski i tvrtkama koje je tada kontrolirao, napose financijskom holdingu En+, tvornici automobila GAZ Groupu i tvornici aluminija Rusalu.

Američko ministarstvo financija je 19. prosinca objavilo da ukida sankcije trima tvrtkama, među kojima Rusalu i En+ jer je oligarh znatno smanjio svoje udjele u njihovu vlasništvu, što svjedoči o djelotvornosti sankcija.

Ukidanje sankcija trebalo je stupiti na snagu u četvrtak kada je istekao tridesetodnevni rok.

Kritizirali Bijelu kuću

Demokratski zastupnik Eliot Engel, predsjednik vanjskopolitičkog odbora, ocijenio je da je ishod tog glasovanja u kojemu su se dvije velike stranke ujedinile poslao snažnu poruku Trumpovoj administraciji koja "pokušava zaobići Kongres u vezi s tako važnim problemom kao što su ruske sankcije".

Engel je, kao i drugi zastupnici, kritizirao Bijelu kuću zbog izbora vremena za objavu ukidanja sankcija koja se događa nakon božićnih i novogodišnjih blagdana i ne ostavlja novom Kongresu koji je počeo zasjedati 3. siječnja puno vremena da se organizira.

Usto se događa usred parlamentarnih pregovora kojima se želi spriječiti prekid rada savezne vlade, djelomična paraliza savezne uprave koja traje već gotovo četiri tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara