Američki lobi za popularizaciju vatrenog oružja tvrdi kako je "neodgovorno i opasno braniti građanima nošenje oružja u školama"

NAJJAČI američki lobi za popularizaciju vatrenog oružja NRA (Nation Rifle Association) ponudio je svoje saučešće zbog masakra na sveučilištu Virginia Tech, ali nisu željeli iznositi dodatne komentare dok sve činjenice ne budu poznate.

"NRA se pridružuje cijeloj zemlji u izražavanju saučešća obiteljima žrtava masakra na sveučilištu Virginia Tech i svima ostalima na koje je utjecala ova strašna tragedija. Nemamo drugih komentara dok se ne saznaju sve činjenice", stoji u kratkoj izjavi na službenim stranicama NRA.

The Gun Owners of Amerika (Američki vlasnici oružja), druga jaki lobi koji zagovara slobodno nošenje vatrenog oružja, u svojoj izjavi navodi kako je ova pucnjava pokazala kako je zabrana oružja problem, jer, prema njihovom mišljenju, svaki bi Amerikanac trebao imati pravo nositi oružje kako bi se mogao zaštititi.

"Neodgovorno je i opasno govoriti građanima kako ne smiju nositi oružje u školama. Pucnjava na Virginia Techu pokazuje kako ubojice ne mare za zabrane nošenja oružja kad im je ubojstvo na pameti", rekao je Larry Pratt, direktor lobija Gun Owners of America, prenosi Reuters.

Obje ove skupine karakterizira snažno protivljenje zabranama nošenja oružja i tvrde da je pravo svakog Amerikanca da nosi oružje zapisano u Drugom amandmanu američkog Ustava.

Država Virginia, gdje se dogodio jučerašnji masakr, svojim građanima dozvoljava posjedovanje i nošenje oružja, ali su posebnim zakonom od tih dozvola izričito isključene obrazovne ustanove kao srednje škole i sveučilišta. Pokušaj aktivista za prava na oružje da se to ograničenje ukine je prošle godine odbačen u državnoj skupštini.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara