Američki migranti u teškoj situaciji. Ne žele ih ni SAD ni Meksiko

Američki migranti u teškoj situaciji. Ne žele ih ni SAD ni Meksiko
Foto: EPA

SREDNJOAMERIČKI migranti koji se nalaze na sjevernoj meksičkoj granici pod sve većim su pritiskom dviju strana jer administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ne dozvoljava azil nikome tko u SAD ulazi ilegalno, dok lokalni političari dovode u pitanje njihov boravak u Meksiku.

Trumpova mobilizacija vojske zbog migranata

Trump je kao pojačanje graničnoj službi na američko-meksičkoj granici poslao oko 6000 vojnika, a prijeti i potpunim zatvaranjem granice kako bi spriječio ulazak ilegalnih imigranata.

Od subote je također na snazi Trumpova uredba da se imigranti, kako bi se uopće razmatrao njihov izbjeglički status, prvo moraju javiti u meksički pogranični grad Tijuanu.

Stanovnici meksičke Tijuane se bune zbog migranata

Gradske vlasti tvrde da se u tom gradu trenutno nalazi oko 2000 migranata, ali da nekim stanovnicima to nije po volji, posebice jer se za vikend očekuje novi val ljudi. Gradonačelnik Manuel Gastelum kritizirao je dolazak velikog broja ljudi, opisujući neke kao "propalice". Prema njegovim riječima, održavaju se konzultacije o tome da li grad, koji se nalazi oko 27 kilometara od San Diega u Kaliforniji, treba i dalje primati migrante.

U razgovoru za medije se požalio da su migranti nasilni prema lokalnim vlastima te da savezna vlada nije uspjela kontrolirati južnu granicu, kada je 19.  listopada karavana ljudi počela ulaziti u Meksiko.

"Tijuana je u ozbiljnoj situaciji"

"Tijuana je u ozbiljnoj situaciji. To nije pošteno", kazao je gradonačelnik.

Većina srednjoameričkih migranata, uglavnom iz Hondurasa, uputila se prema SAD-u prije mjesec dana. Mnogi nemaju nikakve alternativne planove ako im SAD ne odobri ulazak, no odlučni su da se ne vraćaju u Honduras gdje, kako su objasnili, vlada siromaštvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara