Američki ministar pravosuđa: S Hrvatskom imamo najbliskije odnose

Američki ministar pravosuđa: S Hrvatskom imamo najbliskije odnose

Foto: Hina

AMERIČKI ministar pravosuđa Jeff Sessions sudjelovao je u četvrtak na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji, nakon koje je u zajedničkoj izjavi s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem rekao da SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom te da takva postignuća želi proširiti i na druge zemlje u regiji.

Na regionalnoj radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu u Policijskoj akademiji američki tužitelj sudjelovao je s državnim odvjetnicima iz šest zemalja regije - Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Te zemlje, kazao je Sessions, imaju partnerstvo sa SAD-om koje traje već desetljećima, a može ga se nadograditi u borbi protiv terorizma, trgovine drogom, krijumčarenja ljudima i korupcije.

U ta partnerstva, dodao je Sessions, SAD ulaže slanjem svojih stručnjaka, a ta je država razmjestila i nekoliko svojih tužitelja i policijskih savjetnika u veleposlanstva u zemljama regije.

Ta suradnja već ubire plodove u borbi protiv organiziranog kriminala, rekao je Sessions, navevši da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje. Samo u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina.

SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom

SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions koji je Božinovića u siječnju ugostio u Washingtonu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i danas potvrđeno kako je Hrvatska u ovom dijelu Europe ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva.

Božinović je ocijenio da se od njegovog posjeta SAD-u u siječnju, kada su postavili temelje za jaču institucionalnu suradnju, već vide značajni pomaci i rezultati. Upravljajući akcijom Nana, u kojoj je zaplijenjeno sto kilograma kokaina, hrvatska policija pokazala je da je zajedno s DEA-om sposobna koordinirati i policije iz drugih zemalja, primjerice, Kolumbije, Paname, Njemačke, Italije.

Podsjetio je da Hrvatska sa SAD-om u području vladavine prava surađuje bilateralno, ali i kroz Interpol i Europol, a američkog državnog odvjetnika izvijestio je također da u Hrvatskoj uskoro na snagu stupa PNR direktiva o razmjeni informacija o sumnjivim osobama u zračnom međunarodnom prometu. Razmjena informacija važna je za sva područja policijskog rada, ali je i važan element koji se ocjenjuje kad se govori o (američkom) programu izuzeća od viza, s obzirom na to da je Hrvatska jedna od pet članica EU-a koje još čekaju da uđu u taj program, rekao je Božinović.

Hrvatski ministar je s američkim tužiteljem razgovarao i o migracijama, izvijestivši ga o stanju migracijskih trendova s naglaskom na rutu koja se u zadnje vrijeme otvara u BiH. Božinović je rekao da mu je drago što SAD podržava ulazak Hrvatske u šengensku zonu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara