Američki političar najavio novu krizu, kaže da može biti gora nego ona 1929.

Američki političar najavio novu krizu, kaže da može biti gora nego ona 1929.
Foto: CNBC video screenshot

RON PAUL je upozorio kako bi pad dioničkog tržišta ove godine mogao biti najava epskog kolapsa gospodarstva. Kolaps bi se mogao dogoditi i prije nego što investitori misle, prenio je CNBC.

Prema bivšem kandidatu za republikanskog predsjedničkog kandidata, Wall Street će postati sve ranjiviji, što će unutar 12 mjeseci stvoriti uvjete u gospodarstvu nalik "Velikoj depresiji".

Pad vrijednosti burze najavljuje krizu

"Jednom kada se pokaže da se tržište bikova (intenzivnog rasta i investiranja u dionice) neće nastaviti, ljudi će požuriti prema izlazima (rasprodaji dionica). Krah može biti gori nego 1929. godine", izjavio je Paul u intervjuu za CNBC.

Spomenute godine američka burza je počela padati, sve do 90 posto, a američko gospodarstvo se strmoglavilo.

Paul, poznati libertarijanac, upozorava već godinama da je pad Wall Streeta neizbježan. Trenutno predviđa daljnji pad dioničkog tržišta za 50 posto.

Američko-kineski trgovinski rat za Paula predstavlja sve veći faktor rizika za gospodarstvo. "Nisam optimističan da će se problem uvedenih carina (zbog trgovinskog rata) odjednom moći riješiti. Mislim da će se carine zadržati. Carine su porezi", naveo je.

Glavni problemi: FED i politika zaduživanja

Paul je predvidio crni scenarij jer je politika Središnje banke SAD-a (Federalne rezerve, FED), koja je dovela do krize 2008. godine, ostala nepromijenjena.

Njezino olakšavanje zaduživanja dovelo je do "najvećeg balona u povijesti čovječanstva".

"Jako je važno razumjeti izvoran uzrok ovog problema, a to je da FED nastavlja sa zaduživanjem i dozvoljava političarima rastrošnost", izjavio je.

Paul je naveo kako zakonodavci u Washingtonu nisu sposobni efektivno riješiti problem duga. Kritizirao je i politiku Donalda Trumpa, kada je 2017. godine srezao korporativne poreze, što je, prema njemu, dodatno otežalo situaciju s dugom.

Bijela kuća je procijenila kako će proračunski deficit ove godine iznositi 1,09 bilijuna dolara. Administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame također se suočavala s velikim deficitom, dok je pokušavala riješiti financijsku krizu 2008. godine i nadolazeću recesiju.

Rješenje: Bankrot prezaduženih

Međutim, Paul predviđa i nešto pozitivno.

Za razliku od Velike depresije, iduća kriza ne treba trajati desetljeće, ako FED i zakonodavci neće napraviti iste greške u financijama, ustvrdio je.

"Ako dopustite likvidaciju (bankrot), kriza ne traje dugo", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara