Usred sve većih napetosti oko Jeruzalema, potpredsjednik SAD-a putuje na Bliski istok

Usred sve većih napetosti oko Jeruzalema, potpredsjednik SAD-a putuje na Bliski istok
Foto: Hina
 
POTPREDSJEDNIK Sjedinjenih Država Mike Pence počinje 20. siječnja bliskoistočnu turneju u okviru koje će posjetiti Egipat, Jordan i Izrael, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik.
 
Penceovo putovanje, isprva planirano krajem prosinca, odgođeno je zbog napetosti na tom području nakon sporne odluke Donalda Trumpa da Jeruzalem proglasi izraelskom prijestolnicom.
 
Pence se 20. siječnja u Kairu treba sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, nakon čega odlazi u Amman, gdje će razgovarati s kraljem Abdulahom II.
 
Američki potpredsjednik 22. i 23. siječnja stiže u Izrael, gdje će se sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom i s predsjednikom Reuvenom Rivlinom. U Knessetu će održati govor i posjetiti Zid plača u starom gradu u Jeruzalemu, kao i memorijalni centar Holokausta Yad Vashem.
 
Raste napetost s Palestincima
 
Napetost s Palestincima se dodatno pojačala početkom siječnja kada je Trump putem Twittera zaprijetio ukidanjem američke pomoći. "Jeruzalem (...) nije na prodaju", kratko je uzvratilo palestinsko predsjedništvo.
 
Predsjednik Trump, nekada nekretninski magnat, nakon ulaska u Bijelu kuću hvalio se da će posredovati u mirenju Palestinaca i Izraelaca, što nijedan njegov prethodnik nije uspio. No pregovori su zapeli više no ikad: tako je palestinski predsjednik Mahmud Abas krajem prosinca upozorio da Palestinci neće prihvatiti "nijedan mirovni plan" SAD-a. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara