Američki potpredsjednik otkazao govor o Kini. Bio bi preoštar?

Američki potpredsjednik otkazao govor o Kini. Bio bi preoštar?
Foto: EPA

AMERIČKI potpredsjednik Mike Pence otkazao je planirani govor o Kini koji je trebao biti nastavak oštrog govora održanog u listopadu, što je potez kojim se želi spriječiti povećavanje napetosti s Pekingom, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Odluka je donesena tjedan dana uoči potencijalno vrlo važnog razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika XI Jinpinga o američko-kineskom trgovinskom ratu, na rubu summita G20 u japanskoj Osaki.

Dvije su zemlje uvele carine vrijedne stotine milijardi dolara na proizvode svog suparnika, a susret ima za cilj raspravu o tome mogu li daljnje eskalacije u trgovinskom ratu biti izbjegnute.

"Postoji prostor za napredak, čak i ako je malen, ne želimo ugroziti taj potencijal", rekao je dužnosnik Bijele kuće, govoreći uz uvjet anonimnosti o govoru koji je otkazan.

Trump i Xi telefonski su razgovarali u utorak o summitu i formalno dogovorili da će razgovarati o trgovinskom ratu.

"Nakon pozitivnog razgovora s predsjednikom Xijem, predsjednik i potpredsjednik su mislili da bi bilo prikladnije održati govor nakon summita G20", rekao je dužnosnik.

Penceovi su suradnici prvo objavili da će Pence održati drugi govor o Kini 29. svibnja, što je izazvalo zabrinutost u Kini i američkim poslovnim krugovima zbog moguće oštre retorike o ljudskim pravima i drugim pitanjima, što bi moglo ugroziti šanse za smirivanje trgovinskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara