Američki potpredsjednik: U jugoistočnoj Aziji nema mjesta za carstva i agresiju

Američki potpredsjednik: U jugoistočnoj Aziji nema mjesta za carstva i agresiju
Foto: Hina/EPA

AMERIČKI potpredsjednik Mike Pence rekao je danas čelnicima zemalja jugoistočne Azije kako u indopacifičkoj regiji nema mjesta za carstva i agresiju aludirajući na sve veći rast Kine.

Iako nije spomenuo Kinu u svom govoru na otvaranju summita zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru, Pence je rekao da bi i malim zemljama u toj regiji trebalo dopustiti da napreduju. Washington poduzima niz akcija u promicanju te vizije, uključujući korake koji potiču privatna ulaganja u infrastrukturu i trgovinu koja će biti "slobodna, poštena i recipročna", kazao je.

Pence već u listopadu najavio stroži pristup SAD-a Kini

Pence je rekao i kako SAD želi utjecati na Sjevernu Koreju da ostane predana održavanju slobode prolaska na moru i nebu kako bi zemlje jugoistočne Azije bile sigurne u svojim suverenim granicama, na kopnu i moru te u digitalnom svijetu.

Penceove riječi uslijedile su nakon njegova govora u listopadu kada je najavio stroži pristup Washingtona prema Pekingu. Optužio je tada Kinu da potkopava nastojanja predsjednika Donalda Trumpa te je prozvao zbog vojnih akcija na jugu Kine.

Sjedinjene Države provele su u južnokineskom moru nekoliko vježbi demonstrirajući slobodnu plovidbu, što je izazvalo bijes Pekinga koji je ustvrdio da su time ugrozile suverenitet Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara