Američki proizvođači oružja boje se da neće više moći izvoziti Saudijcima

Američki proizvođači oružja boje se da neće više moći izvoziti Saudijcima
Foto: Hina/EPA

VELIKE američke tvrtke koje se bave proizvodnjom oružja izrazile su američkoj administraciji zabrinutost da bi zastupnici, zbog slučaja nestanka saudijskog novinara u Turskoj, mogli blokirati ugovore o trgovini oružjem sa Saudijskom Arabijom, rekao je viši američki dužnosnik danas za Reuters. 

Navodi turskih medija o tome da je saudijski novinar Jamal Khashoggi, jedan od poznatijih kritičara Rijada, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, povećale su otpor u američkom Kongresu oko prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, dok su mnogi zastupnici zabrinuti i zbog uloge Saudijske Arabije u ratu u Jemenu. 

Trump oklijeva oko prekida unosne prodaje oružja Saudijcima 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da nastoji biti oprezan oko pitanja prekida trgovine oružjem sa Saudijskom Arabijom zbog tog slučaja, jer postoji mogućnosti da ključni američki saveznik oružje počne kupovati od Rusije i Kine.

U Kongresu je nekoliko demokrata i Trumpovih republikanaca reklo da je slučaj Khashoggi pojačao otpor prema trgovini oružjem sa Saudijskom Arabijom, koja bi mogla biti vrijedna desetke milijardi dolara. 

Još su i ranije zastupnici iz redova američkih demokrata stavili na čekanje najmanje četiri ugovora o trgovini vojnom opremom, uglavnom zbog saudijskih napada na građane u Jemenu.

Turska policija: Kritičar saudijskog režima ubijen u konzulatu

Izvor je odbio imenovati tvrtke koje su kontaktirale američku administraciju oko ugovora sa Saudijskom Arabijom.

Turski izvori su rekli za Reuters da je policija prvotno procijenila kako je Khashoggi, koji je žestoki kritičar saudijske vlade, promišljeno ubijen unutar konzulata. Rijad je odbacio optužbe kao neutemeljene.

Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada kako bi dobio dokumente za vjenčanje. Saudijski dužnosnici kazali su da je on ubrzo otišao, ali turski dužnosnici i njegova zaručnica, koji su ga čekali ispred, rekli su da on nije izašao iz konzulata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara