Američki ratni brodovi plovili kraj otoka koje svojata Kina

Američki ratni brodovi plovili kraj otoka koje svojata Kina
YouTube

DVA ratna broda američke mornarice danas su plovila u blizini otočja u Južnom kineskom moru koje svojata Peking, otkrila su dva američka dužnosnika, što je potez koji će najvjerojatnije razljutiti Kinu u vrijeme dok predsjednik Donald Trump traži nastavak suradnje po pitanju Sjeverne Koreje. 

Za Washington je ta operacija posljednja u nizu pokušaja suprotstavljanja želji Pekinga da ograniči slobodu kretanja u tim strateškim vodama. 

Slične američke operacije postale su rutinske. Američki potez događa se u napetom razdoblju, samo nekoliko dana nakon što je Pentagon otkazao poziv Kini da sudjeluje u velikoj pomorskoj vojnoj vježbi pod palicom američke vojske. 

Američki dužnosnici koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani otkrili su da su se razarač Higgins i krstarica Antietam približili 12 nautičkih milja otočju Paracel. 

Trumpovo otkazivanje zakazanog singapurskog summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-inom dodatno je pogoršao odnose između Sjedinjenih Država i Kine koje vode i trgovinski spor. 

Kinesko svojatanje otoka u Južnom kineskom moru kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna vrijedna roba osporavaju Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara