Američki republikanski čelnik prisiljen pušiti među demokratima

Američki republikanski čelnik prisiljen pušiti među demokratima

JOHN BOEHNER, čelnik manjinske republikanske frakcije u Predstavničkom domu američkog Kongresa, od početka godine je prisiljen često provoditi vrijeme u Demokratskom klubu u Washingtonu.

Razlog za to je odluka Demokratske stranke - koja je izbornom pobjedom u studenom stekla većinu - da se zabrani pušenje u hodnicima američkog Kongresa na Capitol Hillu.

"Washington Post" piše da je Boehner kao strastveni pušač prisiljen pohoditi okupljalište svojih političkih suradnika kako bi mogao pripaliti cigaretu.

Riječ je o Nacionalnom demokratskom klubu, gdje su osim demokratskih kongresnika i senatora prilično česti gosti i vodeći članovi američkih sindikata.

Većina poznavatelja prilika u Washingtonu Nacionalni demokratski klub drži "sirovijim" lokalom od uglađenog i otmjenog Capitol Cluba kojeg drže republikanci. Međutim, Nacionalni demokratski klub je od lokalnih vlasti u Washingtonu ishodio dozvolu za pušenje temeljem odredbe prema kojoj je pušenje dozvoljeno u svakom lokalu koji 10 % svih prihoda ostvaruje od proizvoda duhanske industrije. Capitol Club, pak, tu dozvolu nije mogao ishoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boehner je, pak, među demokratima rado viđen gost, pa je tako u srijedu viđen kako puši i pije u društvu demokratskih zastupnika Allena Boyda, Dennisa Cardoze i Jima Coste. Tom prilikom ga je jedan od sindikalaca zamolio da mu se potpiše na salveti, što je republikanski čelnik i učinio.

Dio promatrača u Boehnerovom hodočašću u Demokratski klub ne vidi ništa loše, s obzirom da je 1970-ih i 1980-ih tamo bilo sasvim uobičajeno vidjeti republikanske zastupnike i senatore. Također se smatra kako će neformalna druženja političkih protivnika samo pomoći da se smanjuju političke razlike, postižu kompromisi i brže donose zakoni.

Dio republikanaca, s druge strane, Boehnerovo pušenje među demokratima vidi kao svojevrsni simbol poniženja vlastite stranke i svođenja na manjinu nakon 12-godišnje vladavine.

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara