Američki šef diplomacije: Pokušavamo naći zajednički jezik s Rusima

Američki šef diplomacije: Pokušavamo naći zajednički jezik s Rusima
Foto: EPA

SJEDINJENE Države imaju namjeru razgovarati s Rusijom o planovima Moskve da isporuči protuzračni raketni sustav S-300 Siriji, dok Izrael smatra takav potez Rusije dodatnom regionalnom opasnošću, javile su agencije.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u ponedjeljak da će Rusija u roku od dva tjedna isporučiti Siriji protuzračni raketni sustav S-300, tjedan dana nakon što je Rusija okrivila Izrael za rušenje ruskog vojnog zrakoplova u Siriji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u New Yorku da ima "puno tema za razgovore s Rusima", izrazivši uvjerenost da će među njima biti i njihova zadnja odluka o isporuci S-300 Siriji.

"Pokušavamo naći bilo kakav zajednički nazivnik s Rusima. Nalazimo puno mjesta gdje rade protiv američkih interesa. I držat ćemo ih odgovornima za to", kazao je Pompeo koji bi se uskoro trebao sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Netanyahu rekao Putinu da će Izrael nastaviti štititi svoje interese

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u ponedjeljak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će isporuka sustava S-300 "neodgovornim igračima" ojačati opasnosti u regiji, objavio je ured izraelskog premijera.

U telefonskom razgovoru nakon što je Rusija objavila svoju namjeru, Netanyahu je također rekao Putinu da će Izrael nastaviti štititi svoju sigurnost i svoje interese.

Izrael je dugo lobirao da Moskva ne isporuči sustav S-300 Siriji.

Rusija, koja podupire vladajući režim u Siriji, izjavila je kako je sirijska protuzračna obrana greškom srušila ruski Il-20 nedugo nakon što su izraelski zrakoplovi pogodili obližnju metu. Rusija je okrivila Izrael za stvaranje opasnih okolnosti koje su dovele do pada ruske letjelice.

Izraelci, pak, tvrde kako će poraditi na tome da im se vojne misije ne poklapaju s onima ruskih snaga, no ne planiraju ih obustaviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara